menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ Β' ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ


Ο  Πρόεδρος του Δ.Σ. του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ"


ΠΡΟΣΛΑΛΙΑ - ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ
Του π Θεοδώρου Μπατάκα, Προέδρου του Σ. Σ. Κ. Βόλου «ΟΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ»
Στο Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Ποιμαντικής και Διακονίας Φυλακών
***  


Σεβασμιώτατοι και αγαπητοί Σύνεδροι.

Καλώς ήλθατε στο Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Ποιμαντικής και Διακονίας φυλακών που συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος και ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου «Ο Εσταυρωμένος». Το Συνέδριο αυτό, όπως και το πρώτο, είναι ουσιαστικά  ένας καρπός της αγάπης της Τοπικής μας Εκκλησίας για τα παιδιά της και μια σπουδαία ευκαιρία μαθητείας για όλους εμάς που διακονούμε στο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο  της.
Ο Εθελοντισμός  αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο σημαντικά κινήματα των τελευταίων δεκαετιών σε ολόκληρο τον κόσμο, με βασικό χαρακτηριστικό την εκούσια προσφορά υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο. Μέσα από χιλιάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις, άνθρωποι ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας,   βαδίζοντας σε μία προσωπική πορεία ανίχνευσης και αξιοποίησης του εσωτερικού κόσμου, διευρύνουν τον χώρο τους έξω από τα στενά όρια των συνηθειών τους, και στηρίζουν συνανθρώπους και σκοπούς που απαιτεί η ανάγκη της στιγμής.
Σε αυτό το πνεύμα και στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, κινούμενος και ο «Ε», αφιερώνει την εμπειρία και την αγάπη του, μακριά από κάθε τεχνητό διαχωριστικό σύνορο, σε κάθε χειμαζόμενο αδελφό. Οι Ρομά ανήκουν σε μία από τις κοινωνικές κατηγορίες που διακονεί εδώ και είκοσι χρόνια περίπου ο Σύλλογός μας, εντός και εκτός των φυλακών, παρέχοντας υλική και πνευματική στήριξη, αγωνιζόμενος να προλάβει κάθε κακοτοπιά. Η επαφή  αυτή, δηλαδή, δεν είναι εύκολη,  καθώς πλήθος προκαταλήψεων από την πλευρά των  «καθώς πρέπει» νοικοκυραίων τους κυνηγούν και τους καταδυναστεύουν από τη μια, ενώ, από την άλλη,  ορισμένοι και από τους ίδιους επιβεβαιώνουν με τη στάση τους την κοινωνική καχυποψία. Συγκεκριμένα, εξαιτίας του νομαδικού τρόπου ζωής  και της έλλειψης επιθυμίας - ή και δυσκολίας-  προσαρμογής στον τρόπο   των υπολοίπων, οι Ρομά  πέφτουν συχνά θύματα διακρίσεων.  Αρνητικά στερεότυπα είναι αυτά του "κλέφτη",  του "επαγγελματία ζητιάνου", του "τσιγγούνη" κ.ά. Οι αρνητικοί συνειρμοί συντηρούνται εν μέρει  από την εμφάνιση, τον τρόπο ζωής  και την εξώθηση τους στην εγκληματικότητα. Αλλά και σήμερα, που όλοι οι Ρομά σχεδόν είναι μόνιμα εγκατεστημένοι, το ρομαντικό ή απαξιωτικό στερεότυπο του Τσιγγάνου εξακολουθεί να υφίσταται και οι ίδιοι να βρίσκονται ανάμεσα σε ένα πριν και ένα μετά, δίπλα μας και μακριά μας συγχρόνως. 
Αυτήν ακριβώς την αλλοιωμένη εικόνα θέλοντας να ανατρέψει ο «Ε» και να επιτύχει την οριστική και καθολική ένταξή τους στην κοινότητα, διοργανώνει αυτό το Συνέδριο. Καλεί ειδικούς που θα μας μεταγγίσουν υπεύθυνα την επιστημονική τους γνώση και θα προτείνουν καίριες λύσεις σε κάθε δυσχέρεια που προκύπτει και αναστέλλει το έργο μας. Οι Εθελοντές μας  επισημαίνουν κάθε στιγμή την ανάγκη να βελτιώσουν την  παρεχόμενη  προσφορά  και να εξειδικευθούν στον καλύτερο χειρισμό τους.
Όλες οι Κοινωνικές Υπηρεσίες, δηλώνουν δυσκολία κατά την επαφή μαζί τους, καθώς ορισμένοι από αυτούς, ένεκα της δικής τους  απαιδευσίας και της κοινωνικής περιφρόνησης, συμπεριφέρονται με πονηρία, αγένεια και απαιτητικότητα. Γαλουχούν, μάλιστα, και τα παιδιά τους στον ίδιο τρόπο του «σκέπτεσθαι», παρεμποδίζοντάς τα και από την πρόσβαση στην Εκπαίδευση. Αλλά και όσα φοιτούν στα σχολεία παρουσιάζουν συχνά αποκλίνουσες συμπεριφορές, στενοχωρώντας τους Εκπαιδευτικούς  και τους συμμαθητές τους, και προβληματίζοντας όλη τη Σχολική Κοινότητα.
Σας καλέσαμε, λοιπόν, με τη διάθεση να μαθητεύσουμε κοντά σας, να γίνουμε σοφότεροι μέσα στη δική σας εμπειρία και όλοι μαζί να αποκαταστήσουμε το ανθρώπινο πρόσωπο, όπου αυτό καταρρακώνεται από τις προσωπικές και συλλογικές αστοχίες. Έτσι, θα κατορθώσουμε να σταθούμε με σοβαρότητα και αίσθηση ευθύνης στους πόνους και τις θλίψεις, να κατατροπώσουμε τις παντοειδείς εναντιώσεις, να αρθούμε από τον πηλό και να περπατήσουμε στις κορυφογραμμές του κόσμου. Ό,τι σωθεί μέσα στην κοσμοχαλασιά που περνούμε, θα σωθεί χάρη στον ανθρωπισμό μας και την πίστη μας στον Ιησού Χριστό και την Εκκλησία Του.

Εκ της Γραμματείας του Β΄ Παννελλληνίου Συνεδρίου

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου