menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Ο Όσιος Συμεών ηγούμενος Ιεράς μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους και της Ι. Μ. Φλαμουρίου τιμάται στις 19 Απριλίου.

osios sumeon igoumenos ieras monis filotheou agiou orous 1

Ο Όσιος Συμεών, ο και «ανυπόδητος και μονοχίτων» αποκαλούμενος, γεννήθηκε περί το έτος 1500 στο χωριό Βαθύρρεμα Λαρίσης, του οποίου σήμερα σώζονται ελάχιστα ερείπια. Καταγόταν από ευσεβή οικογένεια, ο δε πατέρας του Ανδρέας, που ήταν ιερέας, φρόντισε για την Χριστόν αγωγή του Συμεών και τη μόρφωσή του. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών ο Συμεών εγκατέλειψε την οικία του κινούμενος από ένθεο ζήλο και αγάπη για τον μοναχικό βίο.
Αφού αναχώρησε από την γενέτειρά του, μετέβη στον Επίσκοπο Δημητριάδος Παχώμιο, ιεράρχη ενάρετο, στην επαρχία του οποίου υπαγόταν τότε το Βαθύρρεμα. Εκείνος τον έκειρε μοναχό και τον χειροτόνησε διάκονο. Έπειτα ο Συμεών μετέβη στη μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίου Δημητρίου Οικονομείου ή Κομνηνείου στο Κίσσαβο, όπου κατά το Συναξάριο, περνούσε τον βίο του με σκληραγωγία, νηστεία πολλή, αγρυπνία άμετρη, ολονύκτια στάση, μη έχοντας υποδήματα και φορώντας μόνο ένα ιμάτιο παλαιό και σκισμένο. Γι' αυτό και ονομάσθηκε «ανυπόδητος και μονοχίτων». Αφού για μεγαλύτερη άσκηση, αναχώρησε από τη μονή αυτή, μετέβη στη μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, όπου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Από τη μονή της Μεγίστης Λαύρας εγκαταστάθηκε έπειτα στη μονή Φιλοθέου, της οποία διετέλεσε ηγούμενος με παράκληση των αδελφών αυτής. Από εκεί αναγκάσθηκε να απομακρυνθεί ένεκα ασέβαστης συμπεριφοράς των μοναχών αυτής, η οποία έφθασε μέχρι την φυλάκιση του Οσίου στον πύργο της μονής και ήλθε στο Πήλιον όρος, το οποίο τότε καλείτο Ζαγόριο. 
http://www.askitikon.eu/
Τα ευώδη ιερά λείψανά του ευρίσκονται στην Ιερά Μονή Φλαμουρίου Πηλίου και στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου Μακρυνίτσης Πηλίου. 

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου