menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Οδοιπορικό του Συλλόγου "ο Εσταυρωμένος" στις Βρυξέλλες

Η διακοπή από την καθημερινότητα αποτελεί σίγουρα μια ανάπαυλα. Η διακοπή όμως αυτή, όταν συνδυάζεται μάλιστα με εμπλουτισμό των γνώσεων και των εικόνων, βοηθά και στην εγρήγορση και στην ενημέρωση και στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την πόλη των Βρυξελλών. Το μικρό κόστος της μετακίνησής μας από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου είναι μια πρόκληση. Σε λίγες ώρες βρίσκεσαι στην καρδιά της Ευρώπης, εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις και συζητούνται καίρια ζητήματα για το μέλλον μας. Την επίσκεψή μας αυτή την πραγματοποιήσαμε και για ένα ακόμη λόγο. Γιατί είχαμε εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που θα μας περίμεναν. Δύο εκλεκτούς συνεργάτες της Μητροπόλεώς μας, αλλά και της Εκκλησίας της Ελλάδος, που διακοπούν με την εμπειρία τους, εδώ και χρόνια, την Εκκλησία. Ο Κώστας και η Κατερίνα. Αν και η αγάπη τους ήταν μεγαλύτερη των προσδοκιών μας τους ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο που μας διαθέσανε. Θα σταθούμε σε δύο-τρία βασικά στοιχεία της επίσκεψής μας.

Η πόλη και οι άνθρωποι

Η πόλη των Βρυξελλών αναπτύχθηκε βασισμένη στην ρωμαϊκή χωροταξία σύμφωνα με την οποία η πόλη εκκινεί από ένα κέντρο γύρω από το οποίο εξελίσσεται μέσα στην ιστορία. Στο κέντρο των Βρυξελλών βρίσκετε η μεγάλη πλατεία με το Δημαρχείο, το βασιλικό παλάτι, οι κήποι, ο Κεντρικός σταθμός, το τοπικό Κοινοβούλιο καθώς και το Χρηματιστήριο, ανάμεσα στα οποία η πόλη ξενυχτά και πίνει τις καλύτερες μπύρες ίσως παγκοσμίως. Εδώ ο επισκέπτης θα δει τις παλιές Βρυξέλλες. Η επιβλητική πλατεία της μεγάλης αγοράς είναι η κεντρικότερη πλατεία και το σημαντικότερο μνημείο των Βρυξελλών. Θεωρείτε μια από της πιο όμορφες πλατείες στην Ευρώπη με την Αρχιδούκισσα Isabella, την κόρη του βασιλιά Φίλιππου II της Ισπανίας να έχει γράψει το 1599 κατά την επίσκεψή της στης Βρυξέλλες: "δεν έχω ξαναδεί ποτέ μου κάτι τόσο όμορφο, όπως την πλατεία της πόλης που το Δημαρχείο αγγίζει τον ουρανό". Η πλατεία περικλείετε από ιδιωτικά και δημόσια κτήρια που είναι διακοσμημένα με χρυσό ... Πανέμορφη πόλις! Επισκεφτήκαμε και το αξιοθέατο με την ονομασία «Atomium». Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα André Waterkeyn το 1958 για την διεθνή Έκθεση. Το μνημείο αυτό είναι η αναπαράσταση του ατόμου με εννέα σφαίρες χάλυβα, 165 δισεκατομμύρια μεγαλύτερο από το πραγματικό και έχει 102 μέτρα ύψος. Η πόλη των Βρυξελλών είναι ένα πραγματικό σταυροδρόμι ανθρώπων και πολιτισμών. Ας δούμε όμως μερικές λεπτομέρειες από το ταξίδι μας αυτό.

Ο ελληνισμός του Βελγίου

Την Κυριακή λειτουργήσαμε στον Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανασίου. Στο Ψαλτήρι του Ναού μάς υποδέχεται με αγάπη ο τοπικός Μητροπολίτης. Περίεργα συναισθήματα. Έξω από τον ναό η συνοικία των μουσουλμάνων, μέσα στο ναό η χαρά του λόγου του Θεού. Η συνάντηση με τους έλληνες για ένα καφέ και κουβέντα. Ο καθένας να μας χαιρετίσει ξεχωριστά, να μας μιλήσει για την οικογένειά του. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου κ. Παντελεήμων παρόν. Γνωρίζει όλο το ποίμνιό του με τα ονόματά τους. Διακονεί στο Βέλγιο από το 1957. Η Ορθοδοξία στην περιοχή δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητρόπολης (Benelux) άρχισε να αναπτύσσεται από τα μέσα του δεκάτου εβδόμου αιώνα. Οι πρώτοι ορθόδοξοι ήσαν Ρώσοι και Έλληνες εγκατεστημένοι στην περιοχή αυτή. Η παρουσία κυρίως ελλήνων ορθοδόξων στις Κάτω Χώρες ανάγεται στο 1644 και παλαιότερα. Το 1969 ιδρύεται η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου με έδρα τις Βρυξέλλες. Το 1985, με Βασιλικό Διάταγμα, αναγνωρίζεται η Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία ως μία από τις επίσημες θρησκείες του Βελγικού Κράτους. Το 1998 αναγνωρίσθηκε και η ενορία του Λουξεμβούργου. Με το ίδιο Διάταγμα τοπικός Επίσκοπος ορίζεται ως εκπρόσωπος όλων των ορθόδοξων Εκκλησιών του Βελγίου. Η αγαστή συνεργασία του Ποιμενάρχου με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει σαν αποτέλεσμα τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο Εκκλησιών στο Βέλγιο και τη σημαντική βοήθειά της για την απόκτηση του Μητροπολιτικού Ναού στις 27 Οκτωβρίου 1987. Παράλληλα η δραστηριότητα της Μητρόπολης, η φιλότιμη εργασία των ιερέων της, η συμπαράσταση της ελληνικής ομογένειας βρίσκονται στις προτεραιότητες της τοπικής Εκκλησίας. Και όχι μόνον.

Το Γραφείο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και λειτουργεί από το 1998. Είναι υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και εγκαινιάσθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2003 από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο. Η ψυχή του Γραφείου ο Σεβ. Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος. Μαζί του διακονούν ο Αρχιμ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, ο Κων. Ζορμπάς και η Αικ. Καρκαλά. Στα 12 και πλέον χρόνια έχει μια σημαντική προσφορά. Παρακολουθεί και μελετά οποιοδήποτε θέμα που έχει σχέση με τις τρέχουσες εργασίες, δραστηριότητες, έρευνες και εξελίξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενδιαφέρει άμεσα την Εκκλησία της Ελλάδος. Συμμετέχει στο διάλογο για την ειρήνη, τη συμφιλίωση και τη συνεργασία των λαών της Ευρώπης, προωθώντας και ενισχύοντας πολιτιστικές και ανθρωπιστικές δραστηριότητες, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της συνοχής της ευρωπαϊκής κοινωνίας, με σεβασμό στην ποικιλία των εθνικών και πολιτιστικών ταυτοτήτων της Ευρώπης. Υποστηρίζει και προάγει το πνευματικό και πολιτιστικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος κυρίως μέσα από τη συνεργασία της με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της UNESCO, αλλά και κάθε άλλου ευρωπαϊκού φορέα. Συμμετέχει σε δραστηριότητες, οι οποίες προωθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφορούν στη θρησκευτική, πνευματική, ανθρωπιστική και οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, ώστε να ενισχυθούν οι αρχές του αλληλοσεβασμού, της αλληλοκατανόησης και της αλληλεγγύης, μέσα σε ένα πνεύμα καταλλαγής και ενάντιο στην ξενοφοβία και τις φυλετικές διακρίσεις. Τέλος, συμβάλλει στη διοργάνωση εκδηλώσεων όπως διαλέξεων, σεμιναρίων, ομάδων εργασίας, συνεδρίων και άλλων παρεμφερών εκδηλώσεων με θέματα τα οποία αφορούν στην Ορθόδοξη παράδοση, την Ιστορία, την Τέχνη, την Εκπαίδευση ή θέματα θεολογικού ή επικοινωνιακού περιεχομένου. Η συνεργασία με τα υπόλοιπα Γραφεία (του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ρωσίας και της Ρουμανίας) συνεχής.

Τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν είναι ομοσπονδία, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ούτε είναι απλώς ένας οργανισμός συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων, όπως τα Ηνωμένα Έθνη. Στην πραγματικότητα, είναι μοναδική στον κόσμο. Οι χώρες που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση (τα “κράτη μέλη” της) συνεχίζουν να είναι ανεξάρτητα κυρίαρχα έθνη, αλλά συνενώνουν τις εθνικές κυριαρχίες τους, ούτως ώστε να αποκτήσουν ισχύ και παγκόσμια επιρροή που καμία δεν θα μπορούσε να έχει από μόνη της. Ο συγκερασμός των εθνικών κυριαρχιών σημαίνει πρακτικά ότι τα κράτη μέλη μεταβιβάζουν ορισμένες από τις εξουσίες λήψης αποφάσεων που διαθέτουν σε κοινά θεσμικά όργανα, τα οποία έχουν συσταθεί από τα ίδια τα κράτη μέλη, ούτως ώστε οι αποφάσεις για συγκεκριμένα θέματα κοινού συμφέροντος να λαμβάνονται δημοκρατικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθορίζει τις γενικούς πολιτικούς προσανατολισμούς και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβόνας την 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έγινε θεσμικό όργανο. Στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων της Ένωσης γενικά, και στη διαδικασία συναπόφασης ειδικότερα, συμμετέχουν τρία κύρια θεσμικά όργανα: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αντιπροσωπεύει τους πολίτες της Ένωσης και εκλέγεται άμεσα από αυτούς, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αντιπροσωπεύει τα μεμονωμένα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποστολή της οποίας είναι να προασπίζει τα συμφέροντα της Ένωσης συνολικά. Αυτό το “θεσμικό τρίγωνο” διαμορφώνει τις πολιτικές και θεσπίζει τις νομοθετικές πράξεις που εφαρμόζονται σε ολόκληρη την ΕΕ. Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τους χώρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναπνέεις εκεί που κτυπά η καρδιά των αποφάσεων. Χιλιάδες εργαζόμενοι…όλοι μαζί για να βοηθήσουν στην καλύτερη και γρηγορότερη τεκμηρίωση των προτάσεων. Ακούγοντας από τον κ. Ζορμπά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν όλα αυτά τα όργανα βρισκόμουν όλο και πιο κοντά στο όνειρο. Όλοι εμείς βρισκόμαστε ως πολίτες της Ελλάδος αλλά λησμονούμε ότι είμαστε και ευρωπαίοι πολίτες. Ότι τελικά δεν είναι εύκολο να καταλάβεις τις εξελίξεις εάν δεν δεις από κοντά όλα αυτά τα θαυμαστά που δημιούργησε ο ίδιος ο άνθρωπος για το μέλλον του!

Ποιμαντική των φυλακών

Αφήνουμε τελευταίο ένα σημαντικό κομμάτι της διακονίας της τοπικής Εκκλησίας. Είναι σε όλους αντιληπτό ότι σε μια τεράστια πολιτεία, όπως οι Βρυξέλλες, τα προβλήματα παρανομίας είναι πολλά και ποικίλα. Η θρησκευτική υπηρεσία φυλακών της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου έχει ενεργοποιηθεί και στον χώρο αυτόν από το 1985, όταν αναγνωρίστηκε ως μία από τις επίσημες θρησκείες του Βελγικού Κράτους. Τέσσερα άτομα διακονούν επίσημα στις φυλακές από την πλευρά των Ορθοδόξων. Ο π. Katamashvili Gennadi, o διάκονος Ducan Markovic, o κ. Zamfir Constantin και o κ. Alain Couty. Οι πολλαπλότητα των φυλακισμένων δημιουργεί και καίρια προβλήματα. Τα σημαντικότερα η στέρηση της ελευθερίας, η έλλειψη της οικογένειας και η άγνοια της γλώσσας. Οι ιερείς και οι λαϊκοί που διακονούν στις φυλακές είναι υπεύθυνοι για 34 φυλακές σε όλο του Βέλγιο. Το σημαντικότερο. Δεν είναι εθελοντές αλλά είναι μέρος του προσωπικού των φυλακών. Η ζωή τους μέσα στις φυλακές είναι καθημερινή και όχι τόσο εύκολη. Προσπαθούν να επιλύσουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των ορθοδόξων φυλακισμένων αλλά παράλληλα έχουν και ποιμαντική διακονία. Είναι εκείνοι που μπορούν να επισκεφτούν το κελί και να συζητήσουν με τον ίδιο τον φυλακισμένο. Αλλά οι ίδιοι είναι και οι εγγυητές όλων των λειτουργικών συνάξεων ή εκδηλώσεων που γίνονται για τους ορθοδόξους φυλακισμένους.

*

Η εμπειρία μας αυτή ήταν πλούσια. Πλούσια σε γνώση. Πλούσια από τους ανθρώπους που συναντήσαμε. Πλούσια με τα τόσα θαυμαστά που γίνονται τόσο κοντά μας αλλά τόσο μακριά. Και όμως τα προβλήματα κοινά. Ίσως ο τρόπος αντιμετώπισης να είναι διαφορετικός, ίσως κάπου να είναι καλύτερος, ίσως και πιο ανθρώπινος. Πιστεύουμε ότι μια συνεργασία σε κάποια κοινά θέματα θα μας βοηθούσε να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο. Χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς ενδοιασμούς. Η ζωή μας είναι σύντομη και τα προβλήματα της κοινωνίας μας πολλά. Στην εποχή της τεχνολογίας δεν δικαιολογούμαστε να ολιγωρούμε.

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου