menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΦΙΛΟΠΤΩΧΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΤΗΣ Ι. Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

Την Τετάρτη16 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 5 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μ. Δημητριάδος Γενική κληρικολαϊκή Σύναξη των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων και άλλων συνεργατών του κοινωνικού και φιλανθρωπικού τομέα της Τοπικής Εκκλησίας με σκοπό την ενημέρωση και τον συντονισμό του όλου έργου. Μεταξύ των εισηγητών ήταν και ο Πρόεδρος του Δ. Σ. του Συλλόγου π. Θεόδωρος Μπατάκας που ανέπτυξε το θέμα:Η ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΟΥ "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ" ΚΑΙ Η ΣΥΤΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΕΝΟΡ. ΦΙΛΟΠΤΩΧΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗςΕ Ι. Μ. Δ.

Ομιλία
του Ιερέως π. Θεοδώρου Β. Μπατάκα
Προέδρου του Δ.Σ του Συλ. Συμπαρ/σεως Κρατουμένων «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ»
στη Γεν. Σύναξη των Ιερέων & των μελών των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων
στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μ. Δημητριάδος
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011


Σεβασμιώτατε,
Σεβαστοί πατέρες
και αγαπητοί μου αδελφοί συνεργάτες και συνδιάκονοι στον ευαίσθητο κοινωνικό και φιλανθρωπικό τομέα της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Εν πρώτοις, νοιώθω την ανάγκη να εκφράσω τις ολόθερμες ευχαριστίες του Δ. Σ. του Συλλόγου Συμπαραστάσεως κρατουμένων Βόλου «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ» προς τον Σεβ. ποιμενάρχη μας κ. Ιγνάτιο, για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μας προσφέρει να επικοινωνήσουμε σήμερα με όλους εσάς που διακονείτε στις ενορίες σας θεάρεστα τους ενδεείς συνανθρώπους μας.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η πατρίδα μας ανεβαίνει και πάλι έναν νέο Γολγοθά. Πολλοί αδελφοί μας βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως ταραχή, πανικό, κατάθλιψη, παραβατικότητα, διάλυση της οικογένειας, διακοπή σπουδών, ανεργία, χρέη, ανέχεια, αδυναμία κάλυψης των καθημερινών τους αναγκών και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και την έλλειψη στέγης.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους, εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν επαρκώς στις έντονες παρακλήσεις για συμπαράσταση των εμπερίστατων πολιτών. Ιδιαιτέρως, τα τελευταία χρόνια, η αδυναμία της Πολιτείας και στον τομέα της πρόνοιας έχει φθάσει σε ανησυχητικό σημείο. Συνήθως, οι κατά τόπους κρατικές κοινωνικές υπηρεσίες ζητούν την άμεση βοήθεια και συμπαράσταση της Εκκλησίας, η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, έχει αντικαταστήσει πλήρως την Πρόνοια του κράτους.
Πιστεύω πως ιδιαίτερα σήμερα όσοι διακονούμε στον Κοινωνικό και Φιλανθρωπικό τομέα της Τοπικής μας Εκκλησίας θα πρέπει να συνεργαστούμε και να συντονίσουμε όλες τις ενέργειές μας για να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα..
Στη σημερινή ομιλία μου θα προσπαθήσω να παρουσιάσω στην αγάπη σας την οργανωμένη διακονία του Σ. Σ. Κ. «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ» για να έχετε μια πλήρη εικόνα της δραστηριότητος και των δυνατοτήτων του, όπως επίσης θα καταθέσω και κάποιες σκέψεις μας που αφορούν τη συνεργασία των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων μαζί του.
***

Το Φθινόπωρο του 1995 μια ομάδα είκοσι συμπολιτών μας που αποτελείτο από κληρικούς και λαϊκούς, πραγματοποίησε μία σύσκεψη, στην «ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ» του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου με θέμα την ίδρυση μιας εθελοντικής ομάδος που θα διακονούσε τους κρατουμένους και τους αποφυλακιζόμενους της τοπικής μας κοινωνίας και πρωτίστως θα βοηθούσε το έργο των ιερέων που δραστηριοποιούνται στους χώρους κράτησης της περιοχής μας. Εκείνη την εποχή, αγαπητοί μου, όντως δεν υπήρχε καμμία άλλη οργανωμένη κοινωνική υπηρεσία με αποκλειστική μέριμνα τη συμπαράσταση των εγκλείστων της περιοχής μας. Βεβαίως η Τοπική μας Εκκλησία ήταν πάντοτε παρούσα στις φυλακές με κάποιους ευλογημένους ζηλωτές κληρικούς, οι οποίοι με τη βοήθεια των συνεργατών τους προσπαθούσαν να καλύψουν, όσο ήταν δυνατό, κάποιες ανάγκες των κρατουμένων.
Το 1995, λοιπόν, οργανώθηκε μια μικρή εθελοντική ομάδα μερίμνης φυλακών που είχε έδρα και αφετηρία την «ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ » του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου. Την ομάδα αυτή στήριζε οικονομικά και ηθικά το Φιλόπτωχο του ιδίου Ναού. Κι έτσι άρχισε δειλά – δειλά η διακονία των φυλακών.
Τον Ιούλιο του 1996, αυτή η ομάδα, έλαβε και νομική υπόσταση ως εκκλησιαστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, με την επωνυμία Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος», με έδρα την πόλη του Βόλου και ακτίνα δράσεως τα όρια του Νομού Μαγνησίας.
Από τότε μέχρι και σήμερα πέρασαν 16 ευλογημένα χρόνια προσφοράς και διακονίας. Η δραστηριότητα και η πολύτιμη προσφορά «Του Εσταυρωμένου» έχει αναγνωριστεί πλέον και επισήμως από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και από την Ελληνική Πολιτεία
Όλοι όσοι εργαζόμαστε εθελοντικά στον «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ», πιστεύουμε πως αυτό το έργο είναι καθαρά εκκλησιαστικό. Στηρίζεται στη Πρόνοια και τη Χάρη του Θεού και στην εθελοντική προσφορά των ανθρώπων που είναι ευαισθητοποιημένοι στα λόγια του Κυρίου: «Εν φυλακή ήμην και ηλθετε προς με». Αυτή η διακονία έχει ευλογηθεί τόσο πολύ από το Θεό, ώστε σταδιακά απέκτησε τη δυνατότητα να ανοίξει την αγκαλιά της ακόμη περισσότερο και να συμπεριλάβει στη μέριμνά της και άλλες ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.
Με την ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, προ ολίγων ημερών, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ένα Πανελλήνιο Συνέδριο, για όλους τους κληρικούς που διακονούν σε όλους τους χώρους κράτησης της Πατρίδος μας.. Κατά την εκδήλωση αυτή της Εκκλησίας, «Ο Εσταυρωμένος» προβλήθηκε και επισήμως ως ένα επιτυχημένο μοντέλο οργανωμένης Τοπικής Διακονίας. Και όλα αυτά τα καταθέτουμε στην αγάπη σας όχι για το χειροκρότημά σας, αλλά για να δοξάσουμε τον Θεό και να συνεχίσουμε με καινούργιο ζήλο.
***
Αλλά ας δούμε στη συνέχεια: τους χώρους, στους οποίους διακονούν οι εθελοντές μας, τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που στηρίζει ο Σύλλογος, την δραστηριότητα του «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ», κάποια σύντομα στοιχεία για την οργάνωση της διακονίας του, όπως επίσης θα καταθέσουμε κάποιες διαπιστώσεις, αλλά τις προτάσεις μας για τη συνεργασία του Εσταυρωμένου με τα ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας.

1. ΧΏΡΟΙ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ.
Οι εθελοντές μας, κληρικοί και λαϊκοί διακονούν στους εξής χώρους.
• Στο Κέντρο Υποδοχής Κρατουμένων και αποφυλακιζομένων που φιλοξενείτε στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος στο Βόλο. Λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββάτου, Κυριακής και αργίας, από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ. το μεσημέρι με τη βοήθεια 25 περίπου εθελοντών.

• Στον Σταθμό Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών της Ι. Μ. Δημητριάδος «ΔΙΑΚΟΝΙΑ», που λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2010, ως Παράρτημα του Συλλόγου μας μετά από πρόταση και την αμέριστη στήριξη και εμπιστοσύνη του Σεβ. Μητροπολίτου μας. Η «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» είναι ουσιαστικά μία τράπεζα πολλών αναγκαίων ειδών, καινούργιων ή και ελαφρώς μεταχειρισμένων, που προφέρουν οι συμπολίτες μας για τους απόρους της περιοχής μας. Την επιλογή, την τακτοποίηση και την διανομή όλων των προσφορών έχουν αναλάβει οι 35 εθελοντές και εθελόντριες του «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ», κατά το εξής πρόγραμμα:
1. Καθημερινά από τις 8,30 π.μ. – 12,30 μ. μ. δεχόμαστε τις διάφορες προσφορές των συμπολιτών μας σε διάφορα είδη, καινούργια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα, αλλά πλυμένα και καθαρά: ενδύματα, υποδήματα κλινοσκεπάσματα κ.α. Ζητούμε, πριν την επίδοση των προσφορών αυτών, μια τηλεφωνική επικοινωνία για την ποσότητα και την ποιότητα των ειδών που πρόκειται να κατατεθούν
2. Κάθε Τρίτη στις 10 π.μ. – τις 12 μ. λειτουργεί στην πυλωτή της «ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ» μια έκθεση όλων αυτών των ειδών, όπου ελεύθερα έρχονται οι ενδεείς συνάνθρωποί μας επιλέγουν και παραλαμβάνουν τα αναγκαία είδη για την οικογένειά τους με τη βοήθεια και την επιτήρηση των εθελοντών μας.
3. Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή 10 π.μ. – 12 μ. οι άποροι αδελφοί μας έρχονται στην «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» για να παραλάβουν τα αναγκαία είδη, προσκομίζοντας μία απλή συστατική επιστολή του εφημερίου της ενορίας τους ή του Κέντρου Συμπαραστάσεως Οικογενείας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος ή του Κέντρου Υποδοχής Κρατουμένων του «Εσταυρωμένου» ή ακόμη και κάποιας άλλη κοινωνικής υπηρεσίας του Νομού μας.
Από τη «Διακονία» εξυπηρετούνται:
• Δυο φυλακές
• 6 κρατητήρια
• Κοινωνικές υπηρεσίες του Νομού
• Κάποιες Μη Κυβερνητικές Φιλανθρωπικές Οργανώσεις και σύλλογοι
• Το Νοσοκομείο Βόλου
• Οι Ενορίες
• Τα μοναστήρια μας
• Και πολλοί ενδεείς.

• Εθελοντές του «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ» διακονούν, επίσης, στο νέο
Παράρτημα του Συλλόγου μας στην πόλη του Αλμυρού με την ονομασία «ΚΑΤΑΦΥΓΗ». Το εκεί παράρτημα έχει ως σκοπό τη συμπαράσταση των 250 κρατουμένων της Κασσαβέτειας και των κρατητηρίων του αστυνομικού Τμήματος του Αλμυρού, αλλά και την ενίσχυση των αναξιοπαθούντων αδελφών που κατοικούν ή παρεπιδημούν εντός των ορίων της περιοχής Αλμυρού και ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες που προαναφέραμε.

• Οι εθελοντές μας δραστηριοποιούνται, επίσης, στους εξής χώρους κρατησης:
 Στα 4 κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων Βόλου, Ν. Ιωνίας και Αλμυρού
 Στο Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών Βόλου και
 Στο Κεντρικό Λιμεναρχείου Βόλου.

• Στις δύο φυλακές της περιοχής μας:
 στο Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας &
 στο Ε.Κ.Κ.Ν. Βόλου

1. Στα δύο ιδρύματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης:
 Στο ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου &
 στη Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων Βόλου, όπου φιλοξενούνται παιδιά και έφηβοι.

• Οι εθελοντές μας διακονούν στα καταφύγια των αστέγων, όπως παλιά εργοστάσια και οικίες, παροπλισμένα πλοία, στοές, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, υπαίθριοι χώροι δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων, χάρτινες και πλαστικές κατασκευές, παράγκες και αλλού )

• Εθελοντές διακονούν στους τέσσερις (4) Ξενώνες φιλοξενίας του Συλλόγου μας στην πόλη του Βόλου

• Στις αίθουσες και στα γραφεία των δικαστηρίων.

• Στις κοινωνικές υπηρεσίες και στους διαφόρους φορείς για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων και χρεών κρατουμένων και των άλλων ενδεών.


ΠΟΙΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙ «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ».
1. Τους κρατουμένους
2. Τις άπορες οικογένειές τους που κατοικούν εντός των ορίων του Ν. Μαγνησίας.
3. Τους αποφυλακισθέντες
4. Τους φυγόποινους
5. Τους μετανάστες & πρόσφυγες
6. Τους λαθρομετανάστες
7. Τους αστέγους της περιοχής
8. Τους τροφίμους των δύο Ιδρυμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
9. Τους τσιγγάνους
10. τις κακοποιημένες γυναίκες
11. και κάποιες ακραίες περιπτώσεις ενδεών αδελφών μας.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ.
1. Προσφέρει μηνιαία τακτικά και έκτακτα οικονομικά βοηθήματα
2. Τακτικές και έκτακτες προσφορές σε διάφορα αναγκαία είδη στους χώρους κράτησης, σε οικογένειες και πρόσωπα.
3. Πραγματοποιεί διάφορες εκδηλώσεις εντός και εκτός των φυλακών. στα ιδρύματα κ.α.
4. Ενισχύει ηθικά και υλικά τα σχολεία των δυο φυλακών της περιοχής μας.
5. Βραβεύει κάθε χρόνο τους έξη (6) επιμελέστερους μαθητές κρατούμενους και τους προσφέρει ένα χρηματικό ποσόν και δώρα.
6. Αγοράζει κατά καιρούς καλλιτεχνικά έργα των κρατουμένων και των αποφυλακισμένων προς οικονομική στήριξη των οικογενειών τους.
7. Υποδέχεται τους αποφυλακιζόμενους και τους στηρίζει στα πρώτα τους βήματα μετά την πολύχρονη φυλάκισή τους.
8. Στηρίζει ποικιλοτρόπως τις δοκιμαζόμενες οικογένειες των κρατουμένων και πραγματοποιεί διακανονισμούς δια την τακτοποίηση διαφόρων χρεών τους για να αποφύγουν την εκ νέου φυλάκιση.
9. Αποφυλακίζει κρατουμένους με πρόταση των κοινωνικών λειτουργών
10. Χρηματοδοτεί τα προγράμματα που υλοποιούν οι πατέρες των φυλακών και των ιδρυμάτων
11. Με πρωτοβουλία και έξοδα του Συλλόγου απολυμαίνονται και βάφονται τα κρατητήρια του Βόλου, της Ν. Ιωνίας και του Αλμυρού, με την προσφορά ημερομισθίων σε αποφυλακισθέντες, σε αστέγους και σε άλλους απόρους και σε κάποια από αυτά καλύπτει ακόμη και τις ελλείψεις σε θερμαντικά ηλεκτρικά σώματα.
12. Στα κρατητήρια «Ο Εσταυρωμένος» διαθέτει δικούς του αποθηκευτικούς χώρους – ντουλάπες – με όλα τα αναγκαία είδη που χρειάζεται ο κρατούμενος. Κατά καιρούς αλλάζει, στους χώρους κράτησης, ακόμη και τα βρώμικα στρώματα, καθώς και τα κλινοσκεπάσματα.
13. Μεριμνά για την αγιογράφηση και τη συντήρηση των Ιερών Ναών των φυλακών και εγκατέστησε στο ποιμνιοστάσιο της φυλακής και έναν μικρό ναό προς διευκόλυνση του πνευματικού έργου των ιερέων της φυλακής και προς παρηγορία των κρατουμένων.
14. Βοηθά με κάθε τρόπο στις Κατηχήσεις και στις βαπτίσεις των αλλόθρησκων κρατουμένων και εθελοντές αναλαμβάνοιυν τον ρόλο του αναδόχου.
15. Προσφέρει κατά καιρούς στις φυλακές διάφορα βιβλία της Εκκλησίας μας, όπως Κ. Διαθήκη, βίους αγίων, το τετραμηνιαίο περιοδικό μας «ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΖΩΗΣ», εκκλησιαστικά ημερολόγια κ.α.
16. Πραγματοποιεί στο Βόλο και σε άλλες πόλεις και χωριά της Θεσσαλίας καλλιτεχνικές και πνευματικές εκδηλώσεις, για την οικονομική ενίσχυση των σκοπών του Σ και την προβολή του μηνύματός μας «και ο κρατούμενος είναι αδελφός μας ».
17. Έχει ανακηρύξει την 15η Δεκεμβρίου εκάστου έτους, ημέρα της εορτής του Αγίου Ελευθερίου, ως «ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ».
18. Ομάδα φοιτητών δημιουργεί κοσμήματα προς οικονομική στήριξη των προγραμμάτων του ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ.
19. «Ο Εσταυωμένος», πραγματοποιεί εκδόσεις βιβλίων, περιοδικού και Ντοκυμαντέρ - DVD για την δημιουργία εσόδων και την προβολή πνευματικών μηνυμάτων.
20. Εκδίδει, κατά καιρούς, σε βιβλία αξιόλογα κείμενα κρατουμένων μαθητών για να φθάσει η κραυγή τους στην ελεύθερη κοινωνία.
21. Λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση την Ραδιοφωνική εκπομπή: «ΕΝ ΦΥΛΑΚΗ ΗΜΗΝ ΚΑ ΗΛΘΑΤΕ ΠΡΟΣ ΜΕ», στον Ρ/Σ της Ι. Μ. Δημητριάδος και η οποία μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 12 το μεσημέρι.
22. Φιλοξενεί καθημερινά, στους τρεις ξενώνες του και σε ξενοδοχεία της πόλεως, άστεγες οικογένειες και μοναχικά πρόσωπα. Και επειδή η κατάσταση χειροτερεύει ετοιμάζεται και τέταρτος Ξενώνας.
23. «Ο Εσταυρωμένος», οργάνωσε και πραγματοποίησε με επιτυχία τον Νοέμβριο του 2010, στο Συνεδριακό Θεσσαλίας, με την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και υπό την αιγίδα του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου, το Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Ποιμαντικής Διακονίας Φυλακών. Συμμετείχαν 80 και πλέον σύνεδροι εκπρόσωποι 22 Μητροπόλεων απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
24. Ίδρυσε και λειτουργεί ένα Πανελλήνιο δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασίας με όλους τους ιερείς των φυλακών και των Εκκλησιαστικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στους χώρους κράτησης της Ελλάδος και της Κύπρου.
25. Με τα πορίσματα του Α΄ Πανελληνίου Συνεδρίου ευαισθητοποίησε τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Της Ελλάδος, η οποία οργάνωσε και πραγματοποίησε προ ημερών στην Αθήνα μία Πανελλήνια Ημερίδα για τους κληρικούς που διακονούν στους χώρους κράτησης της πατρίδος μας. Σ’ αυτή την ημερίδα, κληθήκαμε από την Ι. Σύνοδο να καταθέσουμε την εμπειρία μας, τον τρόπο οργάνωσης και διακονίας του Συλλόγου, αλλά και τις προτάσεις μας. Επισήμως, και στα πορίσματα του Συνεδρίου αυτού, «Ο Εσταυρωμένος» προβάλλεται ως ένα επιτυχημένο μοντέλο οργανωμένης διακονίας και καλούνται όλες οι ιερές Μητροπόλεις να τον μιμηθούν.
26. Όλα αυτά και τόσα άλλα, πραγματοποιούνται με τη χάρη του Θεού για να δοξάζεται ο Θεός και η Εκκλησία μας και να βρίσκουν λίγο ανάπαυση οι πολυάριθμοι και ταλαιπωρημένοι δοκιμαζόμενοι αδελφοί μας.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Στη συνέχεια, θα αναφέρω στην αγάπη σας και κάποια στατιστικά στοιχεία για έχετε μια πληρέστερη εικόνα.

 Σήμερα, «ο Εσταυρωμένος», έχει συνολικά 122 εγγεγραμμένα μέλη.
 Διαθέτει 120 περίπου εθελοντές, οι οποίοι καλύπτουν όλες τις ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά.
 Εξυπηρετεί 500 και πλέον κρατούμενους των χώρων κράτησης της περιοχής μας, καθώς και τους αδειούχους κρατουμένους άλλων φυλακών που επισκέπτονται τις οικογένειές τους.
 Από 1η Ιανουαρίου 2011 μέχρι και σήμερα βοήθησε ποικιλοτρόπως και μάλιστα αρκετούς σε μηνιαία βάση:
1. 34 αστέγους,
2. 7 οικογένειες κρατουμένων,
3. 43 αποφυλακισθέντες,
4. 18 κρατικές υπηρεσίες και Συλλόγους.
5. 13 οικογένειες μεταναστών,
6. 150 τσιγγανόπουλα,
7. Περιέθαλψε 3 βαριά ασθενείς αστέγους,
8. Φρόντισε για την κηδεία ενός αστέγου και δύο κρατουμένων που αρνήθηκαν οι συγγενείς τους να παραλάβουν τη σωρό τους.
9. Φρόντισε για την εγχείρηση ενός αστέγου μετανάστη.
10. Έχει εκδώσει 4 βιβλία και 3 dvd – ντοκιμαντέρ, τα οποία πωλούνται για τη λειτουργία των 4 Ξενώνων του.
11. Έχει προσφέρει 1549 ημέρες φιλοξενίας στους ξενώνες του και στα ξενοδοχεία του Βόλου.
12. Συνολικά από 1η Ιανουαρίου 2011 μέχρι και σήμερα έχει συμπαρασταθεί σε 1552 πρόσωπα.


«Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ»
ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΟΡΙΑΚΑ ΦΙΛΟΠΤΩΧΑ ΤΑΜΕΙΑ.
• Διαπιστώσεις – προτάσεις – ενημέρωση.
1. «Ο Εσταυρωμένος», όπως πιστεύουμε και το διακηρύττουμε, είναι η ανοικτή αγκαλιά της Τοπικής μας Εκκλησίας για κρατουμένους και όλες τις άλλες ευαίσθητες ομάδες που σας προανέφερα.
2. Όλοι αυτοί οι ενδεείς που καλείται ο Σύλλογος να συμπαρασταθεί είναι ενορίτες μας. Είναι πνευματικά μας παιδιά, για τα οποία θα δώσουμε λόγο κάποια μέρα στο Θεό. Μετά από τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους, που σήμερα δυστυχώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των απόρων, έχει ευθύνη και καθήκον το ενοριακό Φιλόπτωχο ταμείο της Ενορίας τους που καλείται να αντιμετωπίσει, στο μέτρο του δυνατού, κάθε περιστατικό που παρουσιάζεται στην ενορία.
3. Οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων δεν είναι μόνο υλικές και οικονομικές, αλλά κυρίως πνευματικές και ψυχολογικές. Το ενδιαφέρον της ενορίας και του ποιμένα θα πρέπει να είναι αμέριστο και η συμβολή του Φιλοπτώχου ουσιαστική.
4. Είναι σπουδαίο να γνωρίζει η ενορία τον πόνο των ενοριτών της, τις δοκιμασίες τους και τις ανάγκες τους. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα τους. Μπορεί όμως να προσφέρει το ελάχιστο με ιλαρό πρόσωπο. Ο υπεύθυνος του Φιλοπτώχου και οι συνεργάτες του μπορούν να ζητήσουν βοήθεια και από τον Σύλλογό μας, εφ’ όσον οι ενδεείς ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες που διακονεί. Είμαστε στην διάθεσή σας αρκεί να μας ενημερώνετε.
5. Εκείνο που θα εξυπηρετήσει όλους μας είναι η προσωπική επικοινωνία μεταξύ μας, έστω και η τηλεφωνική. Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχουμε καλύτερα την κάθε περίπτωση και θα συμπράττουμε κάθε φορά συντονισμένα. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται και η περίπτωση εξαπάτησής μας από κάποιους πονηρούς ανθρώπους.
6. «Ο Εσταυρωμένος», ως μη χρηματοδοτούμενη από το κράτος Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ασφαλώς και δεν έχει απεριόριστες οικονομικές και υλικές δυνατότητες. Έχει ανάγκη την οικονομική στήριξη όλων των συμπολιτών μας. Άλλωστε σ΄ αυτούς στηριζόμαστε μετά το Θεό.
7. Ποτέ δεν ζητήσαμε από τις ενορίες σας άμεση οικονομική βοήθεια. Ποτέ δεν υποχρεώσαμε κανέναν υπεύθυνο ιερέα του φιλοπτώχου να μας αποστείλει κάτι για τον Σύλλογό μας.
 Ζητήσαμε όμως να αναγγείλετε στο εκκλησίασμα του ναού σας, με την ευλογία του Μητροπολίτου μας, κάποιες εκδηλώσεις του.
 Ζητήσαμε να προτρέψετε τους χριστιανούς να αγοράσουν έστω μια πρόσκληση για την ετήσια εκδήλωσή του για την «Ημέρα του Φυλακισμένου».
 Ζητήσαμε να φιλοξενήσετε μια αφίσα ή κάποια ανακοίνωση του Συλλόγου μας στον πίνακα ανακοινώσεων του ναού.

8. Όλα αυτά δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα. Για μας όμως είναι ηθική στήριξη και βοήθεια. Είναι μεγάλη υπόθεση η ενημέρωση των χριστιανών μας και η συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις μας. Άλλωστε, αυτό το εκκλησιαστικό έργο «Του Εσταυρωμένου» αφορά ολόκληρη την Τοπική μας κοινωνία και θα πρέπει πάση θυσία να συνεχίσει την δραστηριότητά του. Αν ο Σύλλογος, δεν έχει την στήριξη των ενοριών και διακοπεί η διακονία του, τότε όλοι αυτοί οι άνθρωποι που στηρίζονται σ’ αυτόν θα επιβαρύνουν τα φιλόπτωχα των ενοριών και το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεώς μας.
9. Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε στην καλή συνεργασία του «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ» με τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία είναι και η λειτουργία του Σταθμού Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών της Μητροπόλεώς μας «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» που βρίσκεται στην πόλη του Βόλου επί της οδού Γ. Καρτάλη 9 και Γλάδστωνος, πλησίον του Ιερού Παρεκκλησίου των Αγίων: Εφραίμ, Παϊσίου, Αμβροσίου και Πορφυρίου.
10. Θερμή παράκληση προς τους πατέρες: Χρειάζεται προσοχή σε ποιους χορηγείται τον συστατικό έγγραφο. Δεν είναι όλοι άποροι. Κάποιοι δημιουργούν εντάσεις, διότι θέλουν έναν υπερβολικό αριθμό ενδυμάτων, τα οποία, όπως πληροφορούμεθα, τα πωλούν σε λαϊκές ή στα χωριά. Αναφέρομαι στους τσιγγάνους της Ν. Ιωνίας και της Αγίας Παρασκευής, οι οποίοι συνεχώς μας δημιουργούν έντονα προβλήματα.
11. Σήμερα, θα παραλάβετε τον τύπο της συστατικής επιστολής για να το φωτοτυπήσετε και να το συμπληρώνεται μια φορά τον μήνα για κάθε άπορο.
12. Τέλος ,να κάνουμε και μια άλλη διευκρίνιση. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, με ειδικό εγκύκλιο σημείωμά του, ζητά από τις ενορίες μια συγκεκριμένη ποσότητα διαφόρων ειδών που θα είναι και το περιεχόμενο των ατομικών δεμάτων για τους κρατουμένους της περιοχής. Συνήθως παρακαλούμε τους ενορίτες μας να βοηθήσουν στην συλλογή όλων των προκαθορισμένων ειδών.
13. Στη συνέχεια τα παραδίδεται στη ΔΙΑΚΟΝΙΑ, όπου οι εθελοντές του Εσταυρωμένου θα τα ταξινομήσουν και θα δημιουργήσουν ατομικά δέματα που θα τα προσφέρει ο Μητροπολίτης μας στα χέρια των κρατουμένων της περιοχής μας την 23 Δεκεμβρίου επισκεπτόμενος τους χώρους κράτησης. Σας παρακαλούμε θερμά να τα παραδώσετε μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία που αναφέρεται στο εγκύκλιο σημείωμα για να διευκολύνουμε έργο των εθελοντών.


Σεβασμιώτατε,
Σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας που μας προσφέρατε σήμερα. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την αγάπη σας.
Σεβαστοί πατέρες και αδελφοί,
Το Δ. Σ του «Εσταυρωμένου» και οι εθελοντές του ζητούν την συνεργασία σας και την στήριξή σας. Θα είμαστε στην διάθεσή σας για περιστατικά που έχουν σχέση με τη διακονία μας. Κατ΄ αυτή την δύσκολη περίοδο που διέρχεται η πατρίδα μας οφείλουμε, ως μαθητές του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να διευρύνουμε τους ορίζοντες της ποιμαντικής μας διακονίας, έχοντας βέβαια κατά νου, πως ο κοινωνικός και ο φιλανθρωπικός τομέας της Εκκλησίας μας δεν πρέπει να γίνει αυτοσκοπός. Αλλά ένα μέσο, ένα εργαλείο, ένα σκαλοπάτι που θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε τον ταλαιπωρημένο και δοκιμαζόμενο συνάνθρωπό μας, να του μιλήσουμε για το Χριστό με έργα αγάπης και να του προσφέρουμε το μήνυμα της σωτηρίας, της μετάνοιας και της ελπίδος που είναι ο Θεάνθρωπος Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός.
Σας Ευχαριστούμε θερμά.

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου