menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ του π. Θεοδώρου Μπατάκα στην Δ΄ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ" (14/11)

         Σεβαστοί πατέρες, αγαπητοί εθελοντές και συνεργάτες του «Εσταυρωμένου», κυρίες και κύριοι,
Εκ μέρους του Δ.Σ. και της συντονιστικής Επιτροπής, σας καλωσορίζουμε στην Δ΄ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ του συλλόγου μας και σας ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον που επιδείξατε, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή μας
Σας μεταφέρω δε την αγάπη, τις ευχές, την ευλογία και τα συγχαρητήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου, ο οποίος, δυστυχώς, δεν είχε την δυνατότητα να βρίσκεται σήμερα κοντά μας λόγω των πολλών του υποχρεώσεων. Με διαβεβαίωσε πως το ενδιαφέρον του για τον «Ε» είναι αμείωτο και πως χαίρεται κάθε φορά που ενημερώνεται για όλες τις κοινωνικές παρεμβάσεις και δραστηριότητες του.

Αγαπητοί μου,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας έχει σε προτεραιότητα την βελτίωση της λειτουργίας των κοινωνικών του δομών, αλλά και την εκπαίδευση των δεκάδων εθελοντών του, που στηρίζουν με αγάπη και ενότητα κάθε δράση του. Η καθημερινή δραστηριότητα του «Ε» μέσω των συνεργατών του τον φέρνει σε άμεση ή έμμεση επαφή μ’ ένα πλήθος ανθρώπων που ο καθένας έχει τον δικό του τύπο και  χαρακτήρα. 
Όπως είναι ήδη γνωστό σε όλους μας, η  πολύμορφη κρίση που βιώνει η πατρίδα μας, η αύξηση των απόρων οικογενειών και εγκαταλελειμμένων προσώπων, η αδυναμία της Ελληνικής Πολιτείας να στηρίξει τις κοινωνικές της υπηρεσίες (στους χώρους κράτησης, στα ιδρύματα και αλλού), η διόγκωση του φαινομένου των μονογονεϊκών οικογενειών (λόγω χηρείας ή εγκατάλειψης), η εμφάνιση στην περιοχή μας πολλών αστέγων οικογενειών και προσώπων, οι αυτοκτονίες λόγω κατάθλιψης και απελπισίας, η έλλειψη ειδικών κρατικών δομών για την υποδοχή και την ομαλή επανένταξη των αποφυλακισθέντων και τόσα άλλα, οδήγησαν τον «Ε» ν’ ανοίξει την αγκαλιά του περισσότερο για να συμπεριλάβει στην μέριμνά του και πολλές άλλες ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, εκτός των κρατουμένων και αποφυλακισθέντων για τους οποίους μεριμνά από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στην περιοχή μας. 
Τα τελευταία δέκα χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, ο σύλλογός μας έχει πανελλήνια ακτίνα δράσης. Μερικές φορές  εξήλθε και των ορίων της πατρίδας μας, φθάνοντας ευεργετικά μέχρι την Μαδαγασκάρη και τα Βαλκάνια, στηρίζοντας την εξωτερική ιεραποστολή της Εκκλησίας μας, τις φιλανθρωπικές υπηρεσίες διαφόρων Μητροπόλεων, τις αρμόδιες υπηρεσίες των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και πολλών άλλων χώρων κράτησης της πατρίδας μας, Δήμους που βρέθηκαν σε έκτακτη ανάγκη, ξενώνες αστέγων, ιδρύματα, συλλόγους, νοσηλευτικά ιδρύματα και κέντρα υγείας, σχολεία κ.α
Όλη αυτή δραστηριότητα και επικοινωνία με τόσους ανθρώπους απαιτεί να έχουμε διάκριση, αγάπη, σεβασμό, υπομονή, κατανόηση και τόσα άλλα για να φέρουμε εις αίσιον πέρας την διακονία μας. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλουμε να είμαστε πολύ  προσεκτικοί και στην επικοινωνία μας με όλους τους ανθρώπους που έρχονται κοντά μας ως επισκέπτες ή συνεργάτες μας.
Είναι όμως αλήθεια πως κάποιες στιγμές αυτή η επικοινωνία είναι δύσκολη και προβληματική για πολλούς και διαφόρους λόγους. Θεωρώ πως ένας βασικός λόγος είναι η έλλειψη υπομονής και παιδείας, αλλά και τα εσφαλμένα συμπεράσματα που βγάζουμε, λαμβάνοντας υπόψη μόνο την εξωτερική εικόνα που παρουσιάζει ο άλλος, ή ακόμη και από την ιδιορρυθμία του. Κάνουμε το λάθος να βγάζουμε έναν άλλο εαυτό που δεν μας αρέσει καθόλου. Η συνεχής ενασχόλησή μας με πολλά περιστατικά και πρόσωπα που κουβαλούν μαζί τους πόνο, θυμό, ασθένεια, αγανάκτηση, απελπισία, κατάθλιψη, άγνοια, έλλειψη παιδείας και τόσα άλλα, μας δημιουργεί αισθήματα αθυμίας, θυμού ακόμη και τάσεις φυγής από το χώρο που διακονούμε.
Όλ’ αυτά και πολλά άλλα μάς οδήγησαν στην απόφαση να οργανώσουμε και με τη χάρη του Θεού να πραγματοποιήσουμε αυτή την Δ΄ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ,  για να μαθητεύσουμε κοντά σε ειδικούς επιστήμονες που έχουν κάτι να μας πουν, να μας συμβουλεύσουν και τελικά να μας διδάξουν τον τρόπο το πώς ν’ ακούμε τον άλλο.
Αγαπητοί μου,
Ο τίτλος της ΗΜΕΡΙΔΑΣ αυτής είναι: «ΜΑΘΕ Ν’ ΑΚΟΥΣ». Καλούμαστε, λοιπόν,  να μάθουμε τον τρόπο  στο πώς ν’ ακούμε με προσοχή τον άλλο, να γνωρίσουμε τους κανόνες και τα όρια μια υγιούς ανθρώπινης επικοινωνίας. Θα μιλήσει η επιστήμη και η εμπειρία των ειδικών. Πλην  όμως, ας έχουμε υπόψη μας και τα εξής:
Η Εκκλησία μάς διδάσκει πως ο άνθρωπος είναι η κορωνίδα ολόκληρης της δημιουργίας. Είναι εικόνα του Θεού του ζώντος, όσο κι αν έχει φθαρεί λόγω της αμαρτίας. Ο κάθε άνθρωπος είναι μια ανεπανάληπτη προσωπικότητα και οφείλουμε να στεκόμαστε απέναντί του με σεβασμό, διάκριση και αγάπη.
Ο Θεός σέβεται την ελευθερία του και τις επιλογές κάθε ανθρώπου, ακόμη και του διαβόλου,. Μπορεί να μην συμφωνεί μαζί του – για κάποιες ενέργειές του - αλλά δεν επεμβαίνει δυναμικά για να καταργήσει ούτε και στο ελάχιστο την ελευθερία του.
Στέκεται με προσοχή όταν ο άνθρωπος προσεύχεται για να αφουγκραστεί τον πόνο και την ανάγκη του, αλλά και τρέχει να τον αγκαλιάσει κάθε φορά που μετανοεί και εγείρεται από την πτώση όπου τον οδηγεί η αμαρτία και η αδυναμία του. 
Ο Χριστός μάς διδάσκει με το άγιο παράδειγμά του πως πρέπει να στεκόμαστε κι εμείς με προσοχή απέναντι στον συνάνθρωπό μας, για ν’ ακούμε τι θέλει να μας πει. Κι έτσι, αν εμείς πειθαρχούμε στο πανίερο νεύμα Του, αποδεικνύουμε πως είμαστε γνήσια παιδιά του.
Πάνω στο όρος της Μεταμορφώσεως, ακούστηκε η φωνή του Θεού Πατέρα που απευθυνόταν σ’ όλους τους ανθρώπους, όλων των εποχών.  Τι μας είπε: «Ούτος εστιν ο υιός μου ο αγαπητός. Αυτού ακούετε» (Ματθ. ιζ΄5). Αυτός, δηλ. ο Χριστός, είναι ο γιός μου που αγαπώ πολύ. Ν΄ ακούετε τους λόγους του και να υπακούτε σ’ αυτούς.
Ο Θεάνθρωπος Κύριος Ιησούς Χριστός  εκπροσωπεί κοντά στον Θεό Πατέρα όλους τους ανθρώπους, σύμπασα την ανθρωπότητα. Στο πρόσωπο του οιουδήποτε πλησίον καθρεφτίζεται Εκείνος και αυτή είναι η δική Του απαράγραπτη Αλήθεια. Τα βήματα του κρατούμενου, του ασθενούς, του πεινασμένου, του γυμνού, του ανοίκειου Άλλου τα καθοδηγεί ο Ένσαρκος Λόγος. Προπορεύεται, μάλιστα, στην ανηφορική διαδρομή και δείχνει και σ’ αυτούς τη θύρα της Βασιλείας Του.  Να τους αφουγκραζόμαστε, λοιπόν,  με προσοχή και διάθεση για γενναιόδωρη αρωγή,  στο μέτρο του δυνατού. Το «Αυτού ακούετε» του Θεού Πατέρα έχει εφαρμογή και σε μας, όταν βρισκόμαστε απέναντι στον συνάνθρωπό μας ....

Στην Δ΄ ΗΜΕΡΙΔΑ συμμετείχαν 80 και πλέον εθελοντές και συνεργάτες του "Ε"

Ο π. Θεόδωρος Μπατάκας, ο Πρόεδρος του "Ε" κάνει την έναρξη της Δ΄ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Οι κύριοι ομιλητές της εκδηλώσεως: 
ο π. Θεόδωρος Μπατάκας (Υπεύθ. της Ημερίδας), η κ. Μαριάνθη Γάκη (Φιλόλογος και συντονίστρια), η κ. Μαρία Παπαλιάγκα (Ψυχίατρος) και η κ. Αποστολία Χατζηευθυμίου (Νευρολόγος)

Η κ. Χριστίνα Τιμπλαλέξη, Κοινωνική Λειτουργός του Ε.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας ομιλεί εκ μέρους όλων των συνεργατών του "Ε".

Προσεχώς θα αναρτήσουμε το Δελτίο Τύπου και τα συμπεράσματα της ΗΜΕΡΙΔΑΣ


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου