menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΠΤΕΛΕΟ

      Μια ξεχωριστή, εξαιρετική και εντυπωσιακή εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι παρευρισκόμενοι κάτοικοι και επισκέπτες του Πτελεού, καθώς επίσης και οι εθελοντές και μέλη του Σ.Σ.Κ. ο ¨ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ¨, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του χωριού, το βράδυ της Δευτέρας, 20 Αυγούστου 2018. Την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε ο εφημέριος του Ιερού Ναού, π Σταύρος Μαλλιαρός και ο Λαογραφικός Όμιλος Πτελεού, σε συνεργασία με το Σύλλογο Συμπαραστάσεως Κρατουμένων ο ¨ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ¨, στα πλαίσια ενίσχυσης του σημαντικού έργου του Συλλόγου. Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η κ. Μαριάννα Σαμαρτζή, μαέστρος μουσικός,  με έντονη την παρουσία της τόσο στο πιάνο, που μάγεψε το κοινό με τη χορωδία του Ομίλου και Φωνητικού Συνόλου, όσο και με τη σκηνική της παρουσία και την αφήγηση των κειμένων.  
        Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο π. Σταύρος, ο οποίος χαιρέτησε τους παρευρισκομένους και μίλησε σύντομα για την προσφορά του ¨ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ¨.Ο δεύτερος χαιρετισμός έγινε από την Πρόεδρο του Λαογραφικού Ομίλου Πτελεού, κ. Ελένη Παπαλεξοπούλου, η οποία ευχαρίστησε τον π. Θεόδωρο Μπατάκα για την προσφορά του στο χώρο της Διακονίας και την ανιδιοτελή συγγραφική του δραστηριότητα, ενισχύοντας έτσι το έργο του Συλλόγου. Κατόπιν πήρε το λόγο ο Αντιπρόεδρος του Σ.Σ.Κ. ο ¨ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ¨ κ. Λάμπρος Γιωτόπουλος, ο οποίος πολύ παραστατικά και εμπεριστατωμένα ανέπτυξε το πολυποίκιλο έργου του Συλλόγου, αναφερόμενος στις δομές, τις δράσεις και την προσφορά αυτού.
     Στη συνέχεια η κ. Σαμαρτζή αναφέρθηκε σύντομα στο περιεχόμενο των δύο παιδικών βιβλίων του πατρός Θεοδώρου, παρουσιάζοντας και το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Μετά την ομιλία της, η ίδια κρατώντας μία κόκκινη τσάντα, που μέσα της έφερε τα δύο παιδικά βιβλία, απήγγειλε, επιτυχημένα, στίχους δικούς της, κινούμενη θεατρικά στα σκαλοπάτια του Ναού και εκθειάζοντας το κόκκινο χρώμα, το οποίο συνειρμικά  συνδύασε με τον τίτλο του 2ου παιδικού βιβλίου «Ο…¨Πειρατής¨  με την κόκκινη βαρκούλα και άλλα παραμύθια και διηγήματα». Έτσι έδωσε το έναυσμα για την εκκίνηση των αφηγήσεων και του μουσικού  προγράμματος.
    Κατόπιν οι κύριοι Γεώργιος Παπάς και Χρήστος Σαλάτας, καθώς και η κ. Σαμαρτζή παρουσίασαν δύο κείμενα από το δεύτερο παιδικό βιβλίο. Πρώτα το ομώνυμο διήγημα του 2ου βιβλίου και στη συνέχεια το κείμενο με τον τίτλο «Ο ερημίτης». Οι αφηγητές διάβαζαν εναλλάξ και τμηματικά τα κείμενα, ενώ ενδιαμέσως παρεμβάλλονταν η μουσική από το πιάνο που έπαιζε η κ. Σαμαρτζή, από τη χορωδία, τις σόλο φωνές και την τρομπέτα. Αυτή η εναλλαγή λόγου και μουσικής, ήταν το ιδιαίτερο μέρος  της βραδιάς, που έτερψε, ξεκούρασε και ενθουσίασε το κοινό.
     Την εκδήλωση έκλεισε ο πατέρας Θεόδωρος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές αυτής της γιορτής, καθώς και όλους τους παρευρισκομένους, που με την παρουσία τους στηρίζουν το έργο του «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ». Αναφέρθηκε επίσης με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο  στην ανάγκη της ενότητας και συνεργασίας που υπάρχει τόσο στη μικρή κοινωνία που αποτελεί η οικογένεια, όσο και το κράτος. Στο τέλος ο Πρόεδρος του "Ε" τίμησε την κ. Κερασία Παπαγεωργίου - Γκαβανούδη για την συμβολή της στην έκδοση των βιβλίων και μοίρασε δώρα στους συντελεστές  της εκδήλωσης, προσφορά του Συλλόγου. Η όμορφη αυτή γιορτή του καλοκαιριού έκλεισε με μια πλούσια δεξίωση προσφορά των κατοίκων του Πτελεού.
            Ήταν μια όμορφη και ξεχωριστή βραδιά, που απολαύσαμε όλοι κάτω από τη σκέπη της  Παναγίας και την οποία ευχαριστούμε θερμά, καθώς και όλους τους διοργανωτές, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του «Ε» π. Θεόδωρο Μπατάκα και τον Αντιπρόεδρο κ. Λάμπρο Γιωτόπουλο.     
Κερασία Παπαγεωργίου - Γκαβανούδη, φιλόλογος










▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου