menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

«Παιδικό Επισκεπτήριο» στις Φυλακές Γρεβενών








Κείμενα: Μελπομένη Μαραγκίδου

Φωτογραφίες: Αλεξία Τσαγκάρη

Μια σημαντική πρωτοβουλία για τους γονείς-κρατούμενους, που μπορούν να δέχονται τα παιδιά τους σε ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον.

Πηγαίνοντας προς τα Γρεβενά, τίποτα δεν μαρτυρά ότι στη μέση του πουθενά ξεπηδά μπροστά σου ένα «φρούριο», όπου πίσω από τους ψυχρούς τοίχους, τα συρματοπλέγματα και τα κάγκελα βρίσκονται εκατοντάδες κρατούμενοι. Το όμορφο καταπράσινο τοπίο τριγύρω οξύνει την αντίφαση. Λίγες διακριτικές ταμπέλες που γράφουν «Γενικό Κατάστημα Κράτησης» σε οδηγούν στις φυλακές Φελλίου, κάποια χιλιόμετρα μακριά από εκεί που κυλά η ζωή των κατοίκων στα Γρεβενά.
Κάπου στο βάθος, σε ένα ζωγραφισμένο παράθυρο, χαμογελούν ο Τσιπ κι ο Ντέιλ. Με λίγη φαντασία –από αυτήν που διαθέτουν σε περίσσεια τα παιδιά– έχεις την αίσθηση ότι πίσω από την πόρτα κρύβεται το σπίτι όπου ζουν τα δύο σκιουράκια. Το μόνο που αποκαλύπτει ότι βρίσκεσαι σε φυλακή είναι η κάμερα ασφαλείας, που αν προσέξεις τη λεπτομέρεια έχει καλυφθεί έτσι ώστε να μοιάζει με φωλιά.
Στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2008 από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, σήμερα κρατούνται περίπου 600 άντρες για διάφορα αδικήματα. Οι μισοί περίπου από αυτούς είναι γονείς, όμως αρκετοί είναι αυτοί που δεν βλέπουν τα παιδιά τους. Άλλοι δεν θέλουν να τα περνούν από την ψυχρή διαδικασία του επισκεπτηρίου που γίνεται σε ένα δωμάτιο με αστυνομική παρουσία, κι άλλοι δεν έχουν πει καν στα παιδιά τους ότι βρίσκονται στη φυλακή. Η ιδέα για τη δημιουργία του παιδότοπου ξεκίνησε ακριβώς από αυτή την ανάγκη.
Στον ειδικά διαμορφωμένο παιδότοπο οι κρατούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν επισκέψεις από τα παιδιά τους για τουλάχιστον 1 ώρα, σε ένα περιβάλλον πιο φιλικό για την ψυχολογία των παιδιών, χωρίς αστυνομική παρουσία, αλλά υπό την επίβλεψη κάμερας, ώστε τα παιδιά να μην καταλαβαίνουν ότι βρίσκονται σε φυλακή. Παράλληλα, στο πλαίσιο των δράσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση και ενίσχυση των οικογενειακών και κοινωνικών δεσμών των κρατουμένων, εκτός από τον παιδότοπο, στις φυλακές Γρεβενών ξεκινά η λειτουργία e-επισκεπτήριο μέσω skype για τους κρατούμενους που οι οικογένειές τους είναι μακριά, καθώς και αναγνωστηρίου και αίθουσα τέχνης.
«Η ευαισθησία, το μεράκι και η ελπίδα για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο αύριο συναντήθηκαν μέσα σε αυτό τον χώρο εγκλεισμού για να απελευθερώσουν την αγάπη, τον σεβασμό για τον άνθρωπο και την ελπίδα για πιο ομαλή κοινωνική ενσωμάτωση των κρατουμένων που διαβιούν στο κατάστημά μας», σχολιάζει μεταξύ άλλων στο καλωσόρισμα λίγο πριν από την ξενάγηση στους χώρους ο διευθυντής των φυλακών, Χρήστος Ψύχος. Από πλευράς του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος, διευκρινίζει ότι αυτές οι δράσεις αφορούν τον μέσο κρατούμενο και αποσκοπούν στην προετοιμασία επανένταξης: «Ο κύριος στόχος της φυλακής είναι η επανένταξη στην κοινωνία. Η επανένταξη δεν είναι στόχος μόνο του κρατουμένου, είναι στόχος όλων». Ενώ ο γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης, σχολίασε πως ο παιδότοπος αποτελεί παράδειγμα: «Πολλές φορές όταν πηγαίνουμε σε άλλες φυλακές η δουλειά μας είναι να μεταφέρουμε ένα παράδειγμα από ένα κατάστημα σε ένα άλλο. Ήδη πριν ακόμα εγκαινιάσουμε αυτό τον χώρο έχουμε την τύχη να έχουμε μεταφέρει την εμπειρία σε άλλες φυλακές. Κι αυτό είναι πολύτιμο. Δεν φτάνει να λέμε τη διεθνή εμπειρία και τι πιστεύουμε, αλλά πιο λειτουργικό είναι πηγαίνοντας στη φυλακή της Πάτρας, της Θήβας ή οπουδήποτε αλλού, να λέμε ότι αυτό δημιουργήθηκε και λειτουργεί ήδη στα Γρεβενά».


ΠΗΓΗ: https://www.vice.com/gr/article/9a53kv/mpikame-sto-prwto-paidiko-episkeptirio-stin-ellada-stis-fylakes-grevenwn-pou-ftiaxtike-apo-kratoumeno

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου