menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Επίσκεψη μαθητών του προγράμματος erasmus στον Σεβασμιώτατο

Επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο πραγματοποίησαν την Δευτέρα 23/4 πενήντα μαθητές που φιλοξενούνται από το 1ο Γυμνάσιο Βόλου, στο πλαίσιο του προγράμματος erasmus. Οι μαθητές προέρχονται από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Ελλάδα.
Ο Σεβασμιώτατος και ο π. Θεόδωρος Μπατάκας, Πρόεδρος του Σ.Σ.Κ. «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ», τους καλωσόρισαν και τους μίλησαν για τις κοινωνικές δράσεις της τοπικής μας Εκκλησίας, εστιάζοντας στην μέριμνα για τους απόρους και πρόσφυγες αδελφούς μας.
Στην συνέχεια, παρακολούθησαν την χορευτική εκδήλωση - λαϊκό πανηγύρι που πραγματοποιήθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ν. Αγχιάλου, με ευθύνη του φορέα πολιτισμού "Μαγνήτων Κιβωτός" και δείπνησαν στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού.
...............................................................................................................................................
Ακολουθεί η σύντομη ομιλία του π. Θοδώρου:

«Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ»
«… Βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, για να καταθέσω πολύ σύντομα στην αγάπη σας μερικές από τις εμπειρίες και τα βιώματα που απέκτησα, διακονώντας στο όνομα του Χριστού ένα πλήθος μεταναστών και προσφύγων, εκπροσωπώντας το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας και την Τοπική μας Εκκλησία. 
Βεβαίως, δεν είμαι κάποιος ειδικός που κλήθηκα να παρουσιάσω το αποτέλεσμα της έρευνάς μου. Απλά, είμαι ένας εκ των ορθοδόξων κληρικών, που έχω την ιδιαίτερη ευλογία να διακονώ 40 ολόκληρα χρόνια τον ελάχιστο αδελφό του Χριστού και να γεύομαι κοντά τους πολλές χαρές, αλλά και πολλές λύπες.
Τα τελευταία 23 χρόνια, η Εκκλησία μού ανέθεσε να υπηρετήσω σ’ έναν πολύ δύσκολο και ευαίσθητο τομέα που έχει σχέση με την μέριμνα των φυλακισμένων της περιοχής μας και πολλών άλλων ευπαθών ομάδων, μεταξύ των οποίων είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
Προς ενίσχυση και διευκόλυνση της διακονίας μου αυτής, ιδρύσαμε ένα φιλανθρωπικό σωματείο με την επωνυμία Σ.Σ.Κ. Βόλου «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ», που διαθέτει σήμερα πάνω από 150 εθελοντές – συνεργάτες. Με τη βοήθειά τους λειτουργούμε καθημερινά τέσσερις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας μας, και ενισχύουμε ποικιλοτρόπως εκατοντάδες εμπερίστατους αδελφούς μας, αφού η ακτίνα δράσης του έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια του Νομού και της πατρίδος μας.
Όλοι εμείς, οι συνεργάτες του «Ε», διακονούμε και τους πρόσφυγες, όπου κι αν τους συναντήσουμε. Συνήθως, δεν περιμένουμε την πρόσκληση των αρμόδιων κρατικών φορέων. Με με δική μας πρωτοβουλία και διακριτικότητα επισκεπτόμαστε τους απρόσκλητους επισκέπτες μας και δηλώνουμε πως είμαστε στη διάθεση των υπευθύνων  για την ανάσχεση των καθημερινών τους δυσκολιών.
Στόχος των εκπροσώπων της Τοπικής μας Εκκλησίας δεν είναι η αντικατάσταση της πρόνοιας της Ελληνικής Πολιτείας και των κοινωνικών της φορέων, αλλά η ανιδιοτελής και διακριτική διακονία των πλασμάτων του Θεού που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη.

Τρόποι στήριξης των προσφύγων
·         Κάποιους τους φιλοξενήσαμε στους 4 χώρους φιλοξενίας του «Ε» και στα ξενοδοχεία της πόλεώς μας.
·         Μεριμνήσαμε για την εύρεση εργασίας.
·         Τους προσφέραμε τα αναγκαία υλικά αγαθά για την διαβίωσή τους.
·         Τους στηρίξαμε οικονομικά.
·         Τους συμπαρασταθήκαμε στις ασθένειές τους.
·         Συμβάλαμε θετικά στην ένταξη των παιδιών τους στα σχολεία της περιοχής μας.
·         Πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις και επισκέψεις στους χώρους φιλοξενίας τους.
·         Συνεργαζόμαστε μ’ όλους τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής μας για την επίλυση των προβλημάτων τους
·         Και πραγματοποιήσαμε μεγάλες ανθρωπιστικές αποστολές σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, στους οργανωμένους χώρους φιλοξενίας, προσφέροντας μεγάλες ποσότητες υλικών αγαθών (Λέσβο, Κιλκίς, Μάνδρα Αττικής, Δράμα, Κουτσόχερο Λαρίσης, Μόζα Βόλου και σε κινούμενες ομάδες επί της Εθνικής Οδού κ.α.)

Η Τοπική μας Εκκλησία, προς εξυπηρέτηση κάθε απόρου συνανθρώπου μας, λειτουργεί καθημερινά:
1.      Κέντρο Υποδοχής Κρατουμένων και άλλων ευπαθών ομάδων. 
2.      Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας,
3.      Σταθμό Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών «ΔΙΑΚΟΝΙΑ»
4.      Τέσσερεις μικρούς χώρους φιλοξενίας.
5.      25 ενοριακά εστιατόρια, όπου προσφέρει δωρεάν ζεστό φαγητό για όλους τους απόρους.
6.      Κέντρο Συμπαραστάσεως Οικογένειας
7.      Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία
8.      Και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.

Που συναντούμε τους πρόσφυγες
Για την τοπική μας Εκκλησία, το θέμα «πρόσφυγες και μετανάστες» δεν είναι καινούργιο. Τα τελευταία χρόνια διογκώθηκε πάρα πολύ και πήρε τεράστιες διαστάσεις. Τους πρόσφυγες, τους συναντούμε στους εξής χώρους:
·         Τα τελευταία χρόνια, σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας.
·         Στις φυλακές, στα κρατητήρια της αστυνομίας και του Λιμεναρχείου, αλλά και σε ειδικά ιδρύματα αγωγής Ανηλίκων.
·         Σε οργανωμένους ξενώνες για νεαρούς πρόσφυγες. 
·         Μέσα σε εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα σπίτια, διαμερίσματα, παλιά εργοστάσια, πλοία, λατομεία και αλλού.
·         Τους συναντούμε τα βράδια σε νάρθηκες ναών, σε παγκάκια πάρκων, στην Εθνική οδό,  σε πρόχειρους καταυλισμούς, μέσα σε σκηνές και σε πρόχειρα παραπήγματα, στους δρόμους να ζητιανεύουν και στα φανάρια να προσφέρουν κάποιες υποτυπώδεις υπηρεσίες σε οδηγούς αυτοκινήτων ή να πωλούν χαρτομάντιλα ή άλλα ευτελή είδη.
·         Κάποιους τους συναντήσαμε σε ναούς να προσεύχονται μετά δακρύων και άλλους στο κρεβάτι του  νοσοκομείου

Τελειώνοντας την σύντομη ομιλία μου επιθυμώ να επισημάνω και τα εξής:
Κατά τη γνώμη μας,  η πλειονότητα των ανθρώπων του τόπου μας αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες με πνεύμα αγάπης και συμπόνιας. Η διαφορετικότητα (δηλ. εθνικότητα, θρησκεία, χρώμα του δέρματος,  γλώσσα κουλτούρα κ.α.) δεν αποτελούν εμπόδια. Βλέπουμε εμπρός μας μόνο αναγκεμένους ανθρώπους που θέλουν άμεση βοήθεια. Στα πρόσωπα και των προσφύγων διακονούμε τον ίδιο τον Χριστό, Όταν έχεις μπροστά σου έναν άνθρωπο που πεινά, διψά, κρυώνει, πονάει, που είναι ξυπόλυτος, βρώμικος  και διαφορετικός, θα δεις μόνο την ανάγκη του. Δεν θα δεις αν είναι ξένος ή Έλληνας.
Παρ΄ όλη την οικονομική κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας, εμείς οι Έλληνες, για μια ακόμη φορά, στεκόμαστε δίπλα σε όποιον αναζητεί καταφύγιο και προστασία στη χώρα μας. Πρωτοπόρος και σ’ αυτό το έργο είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η οποία στηρίζεται στη βοήθεια του Θεού και στις προσφορές των πιστών της.

Βεβαίως, υπάρχει και μια διστακτικότητα, εκ μέρους μιας μεγάλης ομάδος συμπολιτών μας, λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς κάποιων προσφύγων και μεταναστών…»

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου