menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

ΤΑ "ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ" ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΕΙΑΣ


Το πρωί της Τρίτης, 14 Νοεμβρίου 2017, ο Σύλλογος Συμπαράστασης Κρατουμένων ο «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ», με επικεφαλής τον Πρόεδρο του  Συλλόγου, πατέρα Θεόδωρο Μπατάκα, τον Αντιπρόεδρο κ. Λάμπρο Γιωτόπουλο και την κ. Κερασία Ππαγεωργίου - Γκαβανούδη πραγματοποίησε επίσκεψη στις ΕΑΚΚΝ Κασσαβέτειας (φυλακές)
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επαφή της αντιπροσωπείας αυτής  με το τμήμα νεαρών κρατουμένων και η παρουσίαση του βιβλίου: "ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ". Μετά την εγκάρδια υποδοχή μας από τη Διευθύντρια των φυλακών κυρία Ε. Σαμαρά, τις Κοιν. Λειτουργούς κυρίες Ε. Ποζιοπούλου και Χρ. Τιμπλαλέξη, καθώς και από τους άλλους υπαλλήλους του Καταστήματος, εισήλθαμε στο χώρο κράτησης των νέων παιδιών. Εκεί σε μία πολύ ζεστή και όμορφη αίθουσα, που χρησιμοποιείται και ως βιβλιοθήκη, συγκεντρώθηκαν 18 νέα παιδιά διαφόρων ηλικιών, εθνικοτήτων και θρησκειών. Οι περισσότεροι νέοι είναι μαθητές Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου. Εκεί παρευρέθησαν και η κοινωνική λειτουργός, Χρ.. Τιμπλαλέξη, η κυρία Ν. Ρούσση, Διευθύντρια αυτού του σχολείου που αποτελεί παράρτημα του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου και ο κ. Ε. Αγγελαδάκης, Διευθυντής του μονοθεσίου Δημοτικού Σχολείου. Μαζί μας μεταφέραμε γλυκά για τα παιδιά και βιβλία της νέας έκδοσης του πατρός Θεοδώρου με τίτλο “Λόγια της στεριάς και της θάλασσας”.
.Μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης τάξης, ησυχίας και προσοχής εκ μέρους των μαθητών, ο πατήρ Θεόδωρος έκανε τις συστάσεις όλων μας.  Κατόπιν τους μίλησε για το περιεχόμενο του νέου αυτού βιβλίου και με αυτή την αφορμή, αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια, στους γονείς του και στο διαφορετικό τρόπο ζωής των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Περιέγραψε το ρόλο του «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ», τις δομές του, την προσφορά του και τον τρόπο λειτουργίας του. Έκανε διάλογο με τα παιδιά, θέτοντάς τους ερωτήσεις κυρίως για τις σκέψεις και τα σχέδια που κάνουν για τη ζωή τους  μετά την αποφυλάκισή τους. Τους μίλησε για τις δυσκολίες που ενδεχομένως θα συναντήσουν στην αναζήτηση εργασίας, για τη βοήθεια που προσφέρει η εκκλησία, για τη δική τους συμπεριφορά προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του εργοδότη τους, τους νουθέτησε αναφέροντας παραδείγματα άλλων αποφυλακισθέντων και μετέφερε την αμέριστη  συμπάθεια και αγάπη όλων των εθελοντών του  «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ» και του κόσμου. Στο τέλος, αποχαιρετώντας τους νέους αυτούς κρατουμένους, ο πατήρ Θεόδωρος πρόσφερε στον καθένα ένα βιβλίο του, και εκείνοι τον ευχαρίστησαν εγκάρδια.
Θα ήταν φυσικά μεγάλη παράλειψη εκ μέρους μου, εάν δεν αναφερόμουν στην εντυπωσιακή παρουσία των παιδιών αυτών καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα όμορφα άκουγαν από τον πατέρα Θεόδωρο, υπέβαλαν ερωτήσεις, εξέφρασαν τις σκέψεις τους και ορισμένοι νέοι, Ορθόδοξοι προφανώς, εκδήλωσαν την επιθυμία τους για περισσότερη εκκλησιαστική- θρησκευτική ζωή, ζητώντας να αναρτηθούν εικόνες στα κελιά τους  να θυμιαστεί ο χώρος τους, να εξομολογηθούν και να προσέλθουν στη Θεία Κοινωνία.
Ήταν πραγματικά σκηνές ιδιαίτερα συγκινητικές, κυρίως για μας που για πρώτη φορά βρεθήκαμε με νέους κρατουμένους, σε μία όμορφη συνάντηση και συζήτηση. Φύγαμε από το χώρο αυτό με την ψυχή μας γεμάτη από αγάπη για τα νέα αυτά παιδιά, με  εμπειρίες πρωτόγνωρες και με τη σκέψη επίσης ότι θα πρέπει να στηρίξουμε το έργο του  «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ» με θερμότερο ζήλο. Και μόνο να αντικρίσει κανείς τα μάτια των νέων αυτών παιδιών, νιώθει ότι ο εθελοντισμός και η προσφορά του έχει σημαντικούς αποδέκτες.

Κατόπιν και μετά τη ζεστή συζήτηση μας με τη Δ/ντρια του Καταστήματος και τις δύο Κοιν. Λειτουργούς , επισκεφθήκαμε την κτηνοτροφική μονάδα που λειτουργεί σε ιδιαίτερο χώρο των φυλακών. Εκεί μας υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι με ενθουσιασμό και εξέφρασαν τη χαρά τους, γιατί, όπως είπαν, θυμηθήκαμε και αυτούς. Μας άνοιξαν το εκκλησάκι, το αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο τον Πλανά, προσκυνήσαμε, βγάλαμε τις αναμνηστικές φωτογραφίες και τους προσφέραμε γλυκά και βιβλία. Κατόπιν πήραμε  το δρόμο της επιστροφής με την ευχή, όλοι οι κρατούμενοι και κυρίως τα νέα παιδιά σύντομα να βρεθούν  κοντά στις οικογένειές τους, κάνοντας σωστή χρήση της ελευθερίας που θα αποκτήσουν.

Από αριστερά προς τα δεξιά: ο κ. Λάμπρος Γιωτόπουλος, Αντιπρόεδρος του "Ε", η κ. Τζένη, Κοιν. Λειτουργός, η κ. Ε. Σαμαρά, Διευθύντρια του Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας, ο π. Θεόδωρος Μπατάκας, ο συγγραφέας του βιβλίου και Πρόεδρος του "Ε", η κ. Χριστίνα, Κοιν . Λειτουργός και η κ. Κερασία Παπαγεωργίου - Γκαβανούδη, συνεργάτης του "Ε", στην είσοδο του Διοικητηρίου τη Φυλακής μετά την όμορφη εκδήλωση.

 Οι εκπρόσωποι του Σ.Σ.Κ. Βόλου "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ", 
στο εκκλησάκι του αγίου Νικολάου του Πλανά, στο Ποιμνιοστάσιο της Φυλακής Κασσαβετείας.



▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου