menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ΄ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ Σ.Σ.Κ. Βόλου «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ»

Μία ακόμη αγαπητική σύναξη του Δ.Σ και των εθελοντών του «Εσταυρωμένου» πραγματοποιήθηκε στη ζεστή και φιλόξενη αίθουσα που προσέφερε ευγενώς η Διεύθυνση Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε. Σκοπός, η ανταλλαγή εμπειριών όσον αφορά τη λειτουργία των δομών που υπηρετεί ο «Ε», και  η ανάδειξη των καθημερινών ζητημάτων που ανακύπτουν τόσο ανάμεσα στις ομάδες των διακονούντων συνεργατών όσο και   στις συναλλαγές με τους συμπολίτες μας οι οποίοι προσέρχονται για ενίσχυση. Στις εισηγήσεις των ομιλητών αλλά και στις παρεμβάσεις του ακροατηρίου τονίστηκαν οι αξίες της συνέπειας, της ανιδιοτέλειας, της υπακοής και της επίγνωσης του επιτελούμενου σπουδαίου έργου από την πλευρά των εθελοντών, όπως και της εμπέδωσης της πίστης πως όλα γίνονται στο όνομα του Χριστού που υπήρξε ο πρώτος Εθελοντής. Ο «Ε» αποτελεί την προμετωπίδα της  φιλανθρωπικής δράσης της Τοπικής Εκκλησίας και σαν τέτοιο την καταξιώνει στα μάτια Θεού και ανθρώπων. Αφού περιγράφηκαν ενδελεχώς και με καλή προαίρεση οι παράμετροι που συνιστούν την προσφερόμενη διακονία και οι τυχόν δυσλειτουργίες που εκδηλώνονται όπως και σε όλα τα ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας, τα μέλη του Συλλόγου, με πρωτοστατούντα τον Πρόεδρό του π. Θεόδωρο Μπατάκα, έκλεισαν τη σύναξη με αλληλουποσχέσεις για περισσότερο ζήλο, σεβασμό στους κανόνες λειτουργίας και προσευχή, υπό τη σκέπη του Τριαδικού Θεού και  τις ευλογίες του Επισκόπου κ. Ιγνατίου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
ΤΗΣ Γ΄ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ Σ.Σ.Κ. Βόλου «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ»
(Πέμπτη 19/10/2017 - Αίθουσα Οργανισμού Λιμένος Βόλου  Α.Ε.)

Αγαπητοί μας συνεργάτες,
Επιτρέψτε μου παρακαλώ, πριν αποχωρήσουμε από τον χώρο αυτό, να συνοψίσω με λίγα λόγια όλα όσα ακούστηκαν στις ομιλίες, στις παρεμβάσεις σας, αλλά και στον διάλογο που είχαμε.
1.     Η βάση και το θεμέλιο της δικής μας διακονίας είναι ο ΧΡΙΣΤΟΣ, στο όνομα του οποίου διακονούμε, και μάλιστα κάτω από τη σκέπη της Τοπικής μας Εκκλησίας.
2.     Μέσω και της δικής μας ποιοτικής προσφοράς και διακονίας προβάλλεται η εικόνα του Χριστού και της Εκκλησίας. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε συνεπείς, υπάκουοι, προσεκτικοί, ευγενικοί, εργατικοί και ανιδιοτελείς σε όλα τα επίπεδα.
3.     Να γνωρίζουμε και να σεβόμαστε τους κανόνες λειτουργίας που ορίζει το Δ.Σ του «Εσταυρωμένου», μετά από τις κοινές μας συνάξεις. Υπεύθυνη για την τήρηση των κανόνων αυτών είναι η Δ.Ε. της «ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ» και του ΚΕ.Δ.Α.Β.
4.     Η διακονία του εθελοντή δεν αποσκοπεί στην προσωπική του προβολή και δεν αποβλέπει  στην προσωπική του ωφέλεια.
5.     Θα πρέπει να μας διακρίνει: η συνεργασία με την ομάδα και ο σεβασμός προς όλους τους υπευθύνους συνεργάτες, αλλά και προς όλους τους επισκέπτες μας  (τους απόρους και τους υπευθύνους των κοινωνικών φορέων, με τους οποίους συνεργάζεται ο «Ε».
6.     Ο εθελοντής – συνεργάτης του «Ε» θα πρέπει να γνωρίζει καλά το αντικείμενο της διακονίας του, αλλά και τις δυνατότητες που έχει. Δεν υπερβαίνει κάποια όρια, εις βάρος της ομαδικής προσφοράς.
7.     Να γίνεται συνεχής προσπάθεια βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών, αλλά και των χώρων που διακονούμε.
8.     Να υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες για ενημέρωση, εκπαίδευση και στήριξη  των εθελοντών του «Εσταυρωμένου», αλλά και για τη συνεχή βελτίωση των τομέων δράσεις του Συλλόγου μας.
9. Ο Σταθμός Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών της Ι.Μ.Δ. «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» - Α΄ Παράρτημα του «Ε» - θα συνεχίζει να λειτουργεί ΜΟΝΟ κάθε ΤΡΊΤΗ – από την 10η πρωινή έως την 12η μεσημβρινή, για την διευκόλυνση των κοινωνικών υπηρεσιών της περιοχής μας και της μεγάλης ομάδος των ΡΟΜΑ (Αλιβερίου, Αγίας Παρασκευής, Νεαπόλεως κ.α.).
10.Το Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΚΕ.Δ.Α.Β.) της Ι.Μ.Δ.Β΄ Παράρτημα του  «Ε» - θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Σαββάτου, Κυριακής και επίσημης αργίας, από τις 9:00 π.μ. – 1:30 μ.μ.
·        ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ:  8:30 π.μ. – 1:30 μ.μ.
·        Β΄.  ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟΡΩΝ: 10:00 π.μ. – 12:30μ.μ.
11.  Το Κέντρο Υποδοχής Κρατουμένων (Κ.Καρτάλη 152, στο Βόλο), θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση - εκτός Σαββάτου, Κυριακής και επίσημης αργίας – από τις 10:00 π.μ. έως το 12:00 μ. Τα οικονομικά βοηθήματα και τα τρόφιμα θα παραδίδονται στους δικαιούχους κάθε Παρασκευή, τις ίδιες ώρες, με την παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. και των συνεργατών του.
12.Να υπάρξει ιδιαίτερη πρόνοια για τη συμμετοχή των εθελοντών – συνεργατών όλων των κοινωνικών δομών του Συλλόγου στις εξορμήσεις του.
13. Να συνέλθει το Δ.Σ. του «Ε» από κοινού με την Δ.Ε. της «ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ» για την αξιοποίηση των ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ – ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ και των προτάσεων των συμμετεχόντων στην ΗΜΕΡΙΔΑ.
14.Είμαστε σύμφωνοι να συνεχίσουμε όλοι μαζί τη διακονία που μας ανέθεσε η Εκκλησία,  και να προσκαλέσουμε και άλλους αδελφούς να ενταχθούν στο σώμα των συνεργατών μας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
ü  Στο Κέντρο Υποδοχής έχουν παρατηρηθεί δυσλειτουργίες, οι οποίες άμεσα θα πρέπει να διορθωθούν.
ü  Από τους ομιλητές επισημάνθηκαν τα προβλήματα με τους Ρομά και πως η εργασία των εθελοντών είναι κοπιώδης.
ü  Απαραίτητη η σύνταξη εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας όλων των κοινωνικών δομών που στελεχώνει ο «Ε».
ü  Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη  στελέχωση των διακονιών με περισσότερους εθελοντές, να οργανώνονται περισσότερες εκδρομές, να γίνει ισοκατανομή στις ευθύνες και την καθαριότητα.
ü Να επιδεικνύεται μεγαλύτερη προσοχή στην υποδοχή των επισκεπτών όλων των δομών, οι εθελοντές να είναι συνεπέστεροι, να ειδοποιούν έγκαιρα για τυχόν απουσία τους, να τακτοποιούνται καλύτερα τα προσφερόμενα ρούχα.
ü Υπογραμμίστηκε η παρουσία του «Ε» στον ΞΕΝΩΝΑ «Φιλύρα» (των ψυχιατρικά ασθενών).  Οι τρόφιμοι περιμένουν με μεγάλη χαρά τους εθελοντές και τα δώρα τους, γιατί δεν έχουν κανέναν συγγενή να τους φροντίζει. Ο «Ε» - μεταξύ των άλλων - προσέφερε πρόσφατα μια ικανή ποσότητα πλαστικών χρωμάτων για την ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων του Ιδρύματος, τους πήγε δύο εκδρομές και πραγματοποίησε συνεστιάσεις κα.
ü  Επισημάνθηκε, επίσης, και η φροντίδα που επιδεικνύει ο Σύλλογος για τα παιδιά της  «Κιβωτού του κόσμου», καθώς και  η άριστη συνεργασία με τους υπευθύνους του Ιδρύματος. Η ευεργεσία πάντως αναγνωρίζεται.
ü  Έγινε ενημέρωση και για την δράση των εθελοντών μας στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Ν. Ιωνίας από την υπεύθυνη της ομάδος. Η ομάδα των εθελοντών πραγματοποιεί επίσκεψη μια φορά την εβδομάδα, προσφέρει  γλυκά,  συντροφεύει τα παιδιά λέγοντας διδακτικές και όμορφες ιστορίες, πραγματοποιεί συνεστίαση ( στο τέλος της σχολικής χρονιάς), ενισχύει το προσωπικό και μεταφέρει στο Δ.Σ. του «Ε» τις ανάγκες τροφίμων. Επισημάνθηκε δε η ανάγκη στελέχωσης της ομάδας με νέους συνεργάτες και  η προθυμία των τροφίμων για πύκνωση των επισκέψεων.
ü Διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά πως η διακονία των εθελοντών στο ΚΕ.ΔΑ.Β. είναι δύσκολη, με αιχμή του δόρατος τη διαλογή και την ανάρτηση των ρούχων σε κρεμάστρες.
ü  Υπογραμμίστηκε η ανάγκη να αυξηθεί ο χρόνος της διαλογής, γιατί η ροή των ρούχων είναι μεγάλη και δημιουργείται στενότητα χώρου και ασφυξία. Τα μωρουδιακά να τοποθετούνται σε όμορφα και καινούργια πλαστικά  κουτιά και   τα παλαιά και τριμμένα να πετιούνται. Να αναζητηθούν δε ιδρύματα για να προωθηθεί ο μεγάλος όγκος του υλικού.
ü  Για την καλή λειτουργία του ΚΕ.Δ.Α.Β. θα πρέπει οι εθελοντές να αυξήσουν την υπομονή και την υπακοή τους στον υπεύθυνο του Συλλόγου, στον ορισμένο από το Δ.Σ. υπεύθυνο του ΚΕ.Δ.Α.Β. κ. Λάμπρο Γιωτόπουλο, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του «Ε», και στους προϊσταμένους της κάθε βάρδιας.
ü  Η κάθε ομάδα να επιτύχει την αυτοδιαχείρισή της. Ζητήθηκε επίσης από το ακροατήριο να στελεχωθεί η Παρασκευή με περισσότερο προσωπικό, καλύτερη και έγκυρη ενημέρωση για τις δράσεις του «Ε», ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή περισσότερων.
ü Ο π. Γαβριήλ, Εφημέριος του Ιερού Ναού των Εισοδίων Άνω Βόλου εκδήλωσε τη διάθεση να διακονήσει στον «Ε» και να βοηθήσει τον π. Θεόδωρο στις δραστηριότητες του «Ε».
ü  Να γίνει εκ νέου συζήτηση σε μελλοντική σύναξη ως προς τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από ετούτη την ημερίδα.

Η συζήτηση έκλεισε με τη δέσμευση όλων πως η διακονία θα συνεχιστεί με περισσότερο ζήλο, υπακοή, σεβασμό στους κανόνες λειτουργίας, συνέπεια και προσευχή, υπό τη σκέπη του Τριαδικού Θεού, τις ευλογίες της Τοπικής Εκκλησίας και την αμέριστη συμπαράσταση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας.

Για το Δ.Σ. του «Ε»
και την οργανωτική επιτροπή της Ημερίδας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ



Ιερεύς Θεόδωρος Μπατάκα

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου