menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσίαση - κριτική του βιβλίου: "ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ" (Από τον Γιάννη Πατρίκο)

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Βασ.  Μπατάκας, Εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, γέννημα – θρέμμα του ιστορικού θαλασσοχωριού Τρίκερι, τέκνο ευσεβούς οικογένειας  με πατέρα τον μακαριστό καπετάν Βασίλη, πεπειραμένο τεχνίτη ψαρά, ενωτίσθηκε από τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια θαλασσινές περιπέτειες, ιστορίες, παραμύθια, που του διηγούνταν οι γονείς  και η γιαγιά  του κοντά στο τζάκι  το χειμώνα  ή σε δροσερό απόσκιο της αυλής το καλοκαίρι, αλλά  και ο ίδιος συγκράτησε μνήμες  των νεανικών κοντά στη θάλασσα βιωμάτων, των συγκινήσεων τις προσκυνηματικές οδοιπορίες, διανυκτερεύσεις στο Αγιονόρος, των εντυπώσεων  από τις σκέψεις, διαμονές σε παραθαλάσσια ή ορεινά χωριά κατά τις θερινές διακοπές,  όλα αυτά  μαζί με παραμυθένιες διηγήσεις και παραμύθια που ο ίδιος συνέθεσε με το θεόσδοτο μυθοπλαστικό χάρισμα, το οποίο περίτρανα απέδειξε ότι διαθέτει, τα αφηγούνταν, με τη σειρά του, στα παιδιά του  και τώρα τα λέει στα εγγονάκια του, αφού τα κατέγραψε σ’ έναν τόμο 182 σελίδων με τίτλο «Λόγια της στεριάς και της θάλασσας», τα εξέδωσε από τον Σύλλογο Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ», στου οποίου το Δ.Σ. είναι Πρόεδρος.

Από αυτές τις «χαριτωμένες αφηγήσεις, τα παραμυθένια διηγήματα» (Α΄ Μέρος) και τα «παραμύθια» (Β΄ Μέρος) πηγάζουν αβίαστα ζείδωρα  ψυχωφελή διδάγματα για μεγάλους και μικρούς όπως: ακλόνητη πίστη στο Χριστό, Παναγία, Αγίους, εκζήτηση της βοηθείας τους στις δυσκολίες κι αδιέξοδα της ζωής, σεβασμός, υπακοή των τέκνων στους γονείς, έμπρακτη αγάπη προς τον συνάνθρωπο, σεβασμός και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ανιδιοτέλεια, τιμιότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις, προσοχή των νέων σε κάθε βήμα της ζωής τους, διότι ελλοχεύουν πάμπολλοι κίνδυνοι ηθικής παρεκτροπής κι απώλειας, διακριτική, ευγενική συμπεριφορά προς ασθενείς, αναξιοπαθούντες κ.α. κατευθυντήριες συμβουλές.
Και αυτά προσφέρονται στον αναγνώστη με ευαισθησία, αμεσότητα, ρέοντα, γλαφυρό λόγο, ευχάριστη – χιουμοριστική σ’ ορισμένα σημεία – πλοκή που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον  του, τον προβληματίζουν θετικά και τον διδάσκουν. Τα κείμενα πλουμίζονται με ευχάριστα σκίτσα του συγγραφέα σχετικά με το περιεχόμενό τους προς τεκμηρίωση.
Εξαίρετο, τερπνό εντρύφημα ψυχής, ηθοπλαστικό ανάγνωσμα γονέων προς ελληνορθόδοξη διαπαιδαγώγηση των τέκνων τους στους καιρούς μας που το έντυπο ή ηλεκτρονικό παιδικό ανάγνωσμα είναι επηρεασμένο από ξένα προς τη γνήσια του Γένους μας παράδοση στοιχεία και ενέχει κινδύνους αλλοτρίωσης της νεανικής ψυχής.
Με τα θερμά συγχαρητήριά μας προς τον ανύστακτο, ταπεινό εργάτη του Θεού π. Θεόδωρο συνιστούμε εκθύμως το πόνημά του να καταστεί κτήμα κάθε οικογένειας. Διατίθεται – για φιλανθρωπικούς σκοπούς - στα εκκλησιαστικά βιβλιοπωλεία της πόλεώς μας, στα Γραφεία του «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ» (Κ. Καρτάλη 152, στο Βόλο) και στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.
Γιάννης Πατρίκος, Φιλόλογος
            



▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου