menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η Τοπική μας Εκκλησία - ίσως και άλλες Μητροπόλεις - την παραμονή της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων, έχει καθιερώσει την τέλεση και μιας πρωινής Θείας Λειτουργίας - εκτος της πανηγυρικής - για να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να κοινωνήσουν των αχράντων μυστηρίων. Δυστυχώς, αυτή η εκδήλωση αγάπης της Εκκλησίας για τα παιδιά της - όπως άλλωστε και πολλές άλλες - έχει γίνει αφορμή να ασεβούν κάποιοι χριστιανοί, οι οποίοι έχουν παρεξηγήσει τα πράγματα και αντί να ωφελούνται βλάπτωνται. 
Στην Μητρόπολή μας, την παραμονή των Χριστουγέννων, στις ενορίες που υπηρετούν δυο ή και περισσοτεροι ιερεις τελούνται δύο λειτουργίες. Η πρώτη αρχίζει την 6η πρωινή και τελειώνει στις 7 π.μ.  με σκοπό να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι που δεν θα μπορέσουν να συμετάσχουν στην Β΄ Λειτουργία που αρχίζει στις 7:30 π.μ. και τελειώνει περίπου στις 10:00 π.μ.

Το παράξενο και ανορθόδοξο που συμβαίνει είναι το εξής: Πολλοί δεν επιθυμούν να εκκλησιαστούν, αλλά μόνο να κοινωνήσουν. Γι' αυτό το λόγο προχέρχονται στο Ναό αφού τελειώσει η λειτουργία ζητώντας να κοινωνήσουν. Οι ιερείς που έχουν πνευματική ευαισθησία και συνέπεια στην ιερότητα του μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας, αφού διανύμουν το αντίδωρο στους εκκλησθιασθέντες πιστούς, καταλύουν το περιχόμενο του Αγίου Ποτηρίου κι έτσι όσοι καθυστερήσουν δεν μπορούν να κοινωνούν.

Είναι ανόητο να σκέπτεται κανείς πως οι ιερείς αυτοί που κάνουν το καθήκον τους "διώχνουν τους ανθρώπους από την Εκκλησία". 

ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΕΣ: Όσοι δεν εκκλησιάζονται δεν είναι ευλογημένο να λάβουν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου Ιησού Χριστού. Με την απουσία τους από τη Θ.Λ. περιφρόνησαν τον Οικοδεσπότη Χριστό. Η Θ.Κ. δεν ενεργεί θετικά υπέρ του πιστού που δεν προσέρχεται με τις προϋποθέσεις που βάζει η Εκκλησία. Δεν είναι επιτρεπτό να τα ισοπεδώσουμε όλα, όπως κάνουμε στην κοσμική μας ζωή. Να μάθουμε να είμαστε σωστοί χριστιανοί με σεβασμό και υπακοή στις υποδείξεις του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας.

Για να κοινωνήσω θα πρέπει να έχω υπόψη μου:
  1. Η πρώτη ενέργειά μου είναι να ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΩ στον πνευματικό μου πατέρα και να υπακούσω σε όσα με συμβουλεύσει. Χωρίς την ευλογία του δεν θα κοινωνήσω.
  2. Θα ΝΗΣΤΕΨΩ.
  3. Θα προετοιμαστώ με ΠΡΟΣΕΥΧΗ διαβάζοντας την Ακολουθία της Θ. Μεταλήψεως ή λίγες από τις ευχές της.
  4. Θα ΣΥΜΦΙΛΙΩΘΩ με όσους λύπησα και θα ΣΥΓΧΩΡΕΣΩ εκείνους που με λύπησαν.
  5. Θα ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΩ προσερχόμενος στο Ναό όσο το δυνατόν πιο νωρίς. ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.
  6. ΘΑ ΠΡΟΣΕΛΘΩ στην Θ. Κοινωνία νοιώθωντας αμαρτωλός και άρρωστος πνευματικά. Πλησιάζω στο Ποτήριο της ζωής με φόβο Θεού, με πίστη πως θα κοινωνήσω το πραγματικό ΣΩΜΑ και ΑΙΜΑ του Κυρίου μου Ιησού Χριστού, αλλά και αγάπη.
ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 
ΜΕ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
π. Υάκινθος

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου