menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Η ιστορία της εικόνας της ΠΑΝΑΓΙΑΣ της ΒΗΜΑΤΑΡΙΣΣΑΣ.

Η εικόνα αυτή σύμφωνα με την παράδοση ανευρέθη από τον Αρκάδιο γιο του Μεγάλου Θεοδοσίου του αυτοκράτορα του Βυζαντίου, ο οποίος ύστερα από ναυάγιο κατέληξε στην περιοχή της μετέπειτα μονής Βατοπεδίου και στον τόπο αυτόν βρήκε την συγκεκριμένη εικόνα.
Όμως δεν ήταν αυτό το γεγονός που έκανε γνωστή την θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς μας αλλά ένα άλλο θαυμαστό γεγονός του 10ου αιώνος.
Τότε όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές μαστίζονταν από επιδρομές Αράβων που λεηλατούσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Σε μια επιδρομή που ο βηματάρης, ονομαζόμενος Σάββας, μόλις αντιλήφθηκε την είσοδο των Αράβων στην Μονή έτρεξε προς το Ιερό Βήμα και ως υπεύθυνος για τα εκεί κειμήλια και όχι μόνο, παίρνει στα χέρια του την εικόνα της Παναγιάς αυτής που φυλασσόταν στο Άγιο Βήμα (εξ' ου και Παναγία Βηματάρισσα) μαζί με τον σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου καθώς και μια λαμπάδα που ήταν αναμμένη μπροστά στην εικόνα και τα πέταξε στο πηγάδι για να τα διαφυλάξει από την μανία των Αράβων.
Το μοναστήρι λεηλατήθηκε με βάναυσο τρόπο και πολλοί μοναχοί μαζί με τον βηματάρη Σάββα πιάστηκαν αιχμάλωτοι και οδηγήθηκαν στην Κρήτη.
Για περίπου 70 χρόνια ο Σάββας κράτησε το μυστικό της κρυμμένης εικόνας ώσπου ο Νικηφόρος Φωκάς απελευθερώνει την Κρήτη και τότε ελευθερώθηκε και ο Σάββας.
Υπέργηρος πλέον, επιστρέφει στην μονή της μετανοίας του. Όταν έφτασε αμέσως αντιλήφθηκε πως η κρυμμένη εικόνα της Παναγιάς δεν είχε ανευρεθεί και  υποδεικνύει  στον τότε Ηγούμενο Νικόλαο να ανοίξουν το πηγάδι.
Και εκεί- ω του θαύματος!- βλέπουν τον Σταυρό, την Εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας όρθια πάνω στο νερό και η λαμπάδα, εβδομήντα χρόνια μετά, έκαιγε άσβεστη και απείραχτη μπροστά στην εικόνα της Παναγιάς!
Αφού έβγαλαν από το πηγάδι τα κειμήλια, τοποθέτησαν σε θρόνο επί του Ιερού Βήματος πίσω από την Αγία Τράπεζα την εικόνα της Παναγιάς και μπροστά της την λαμπάδα που από τότε (εις ένδειξη ευγνωμοσύνης) οι μοναχοί προσπαθούν να την κρατούν, συμπληρώνοντας κερί, άσβεστη μέχρι και σήμερα.
Όσοι προσκυνητές το επιθυμούν μπορούν να την προσκυνήσουν ζητώντας το από τον Βηματάρη που βρίσκεται πάντα εκεί.
Ο Σταυρός δε του Μεγάλου Κωνσταντίνου τοποθετήθηκε ακριβώς δίπλα στην Αγία Τράπεζα όπου βρίσκεται και σήμερα


▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου