menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Η ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΕΣ


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας η μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου, του νεοφανούς και θαυματουργού. Πολλοί πιστοί συνέτρεξαν στους Ιερούς Ναούς, όπου τιμάται ο Άγιος, συμμετέχοντας στις Ιερές Ακολουθίες (Εσπερινό και θεία λειτουργία).


Ο εορταζόμενος Άγιος Φανούριος, θεωρείται από τους ευλαβείς πιστούς ως φανερωτής άγιος, ο οποίος ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα των πιστών. Στην παράδοσή μας έχει  επικρατήσει η δημιουργία και η προσφορά - προς τιμήν του Αγίου -μιας νηστίσιμης πίτας (κέικ) που ευλογείται στον ναό από τον ιερέα. 

Μεταξύ των αιτημάτων συμπεριλαμβάνονται και τα εξής: «Χορήγησε δε, Αγαθέ, σ’ εκείνους που προσέφεραν αυτά τα δώρα, όλα τα εγκόσμια και υπερκόσμια αγαθά Σου. Γέμισε την ψυχή τους με τη δική σου χαρά και δείξε σ’ αυτούς τους δρόμους που οδηγούν στη σωτηρία. Τα αιτήματα των καρδιών τους και κάθε θεάρεστο θέλημά τους ταχέως να εκπληρώσεις, οδηγώντας τους στην εργασία των  θείων Σου εντολών, για να υμνούν και δοξάζουν με χαρά και αγαλλίαση το μεγαλοπρεπές όνομά Σου, με τις πρεσβείες της Θεοτόκου και του Μεγαλομάρτυρα Φανουρίου».


Δυστυχώς, αυτή η ευλογημένη παράδοση με την πίτα προς τιμήν του Αγίου, έχει οδηγήσει πολλές γυναίκες στην πλάνη. Έχουν δώσει στην πίτα μαγικές ιδιότητες. Την έχουν ανεβάσει πιο ψηλά από τη θεία λειτουργία κ.λ.π. Παρατηρείται το εξής παράδοξο: Την ημέρα που γιορτάζει ο Άγιος ζητούν επίμονα την ευλογία της προσφοράς τους και δεν συμμετέχουν στον εσπερινό ή στη θεία λειτουργία που τελούνται προς τιμήν του Αγίου. Επαναλαμβάνεται αυτό που συμβαίνει και με το αντίδωρο. Κάποιοι συνειδητά απέχουν από τον  εκκλησιασμό. Μόλις τελειώσει η θεία λειτουργία τρέχουν στο ναό για να λάβουν ένα μικρό αντίδωρο ως ευλογία! Νοιώθουν πνευματική αυτάρκεια και μόνο που θα φάνε ένα αντίδωρο και ΟΧΙ τη θεία κοινωνία! Αυτό είναι πλάνη! Κι όμως, όλοι αυτοί που περιφρονούν την θεία λατρεία – που είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα του πιστού – δεν λαμβάνουν χάρη ΜΟΝΟ από το αντίδωρο ή την πίτα του Αγίου Φανουρίου  ή τον αγιασμό κ.λ.π. Άρα, η ευλογία του Θεού λαμβάνεται όχι με μαγικό τρόπο, αλλά με κάποιες πνευματικές προϋποθέσεις…

π. Υάκινθος

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου