menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ σε δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Ούτε ο Θεός δεν θα μπορούσε… »

Το Σάββατο 25 Ιουλίου 2015, στην Καθημερινή εφημερίδα της Μαγνησίας «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» (σελ. 18 – Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ), διάβασα μια δήλωση του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, τ. υπουργού των Οικονομικών της Ελλάδος, που αναφέρει τα εξής: «Ακόμη κι αν ο Θεός με τους αγγέλους κατέβουν στη γη να αναλάβουν την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μην γίνουν λάθη – επειδή ο Θεός δεν κάνει λάθη – ακόμα και αυτοί δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν με επιτυχία το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων».
Κατανοώ, πως όσα δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στο Θεό και τους αγγέλους, είναι σχήμα λόγου. Νομίζω πως, με την δήλωσή του αυτή, θέλει να εκφράσει την γνώμη του και να  πει στον ελληνικό λαό το πόσο δύσκολη θα είναι η εφαρμογή των μέτρων που απαιτούν «οι σωτήρες της Ελλάδος». Παίρνοντας αφορμή από τη δήλωσή του αυτή, θα ήθελα να εκφράσω λίγες σκέψεις, δηλώνοντας εκ των προτέρων πως δεν γράφω αυτές τις λίγες γραμμές με κάποια κομματική ή πολιτική ιδιότητα – αφού αισθάνομαι πολιτικά άστεγος - αλλά ως ο έσχατος ελληνορθόδοξος παπάς της επαρχίας μας, που αγωνιά για την πνευματική πορεία της πατρίδος του.
Θεωρώ πως ο λόγος του κ. τ. υπουργού των Οικονομικών δεν είναι εύστοχος, διότι χρησιμοποιεί το όνομα του Παντοδύναμου Θεού μέσα σε κοσμικά και ανθρώπινα πλαίσια.
Κι όμως αγαπητέ μου, κ. υπουργέ, αν τοποθετούσαμε το Θεό ως Κυβερνήτη στη ζωή μας δεν θα ζούσαμε τέτοιες καταστάσεις που βιώνει σήμερα η πατρίδας μας εξ’ αιτίας των αμαρτιών και των λανθασμένων επιλογών, αρχόντων και αρχομένων.
Κάποτε, οι προπάτορές μας έκαναν θαύματα με το σταυρό στα χέρια και έφερναν εις πέρας δύσκολες αποστολές, οι οποίες εξ’ αρχής θεωρούνταν αποτυχημένες. Στο τέλος αποδεικνυότανε πως «ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΠΑΡ’ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΔΥΝΑΤΑ ΠΑΡΑ ΤΩ ΘΕΩ ΕΣΤΙ», όπως διαβάζουμε στην Αγία Γραφή..  Η ιστορία μας διδάξει και τούτο: όποιος ζητά τον φωτισμό και την ευλογία του Θεού, πριν ξεκινήσει οτιδήποτε στη ζωή του, είναι σίγουρο πως δεν θα κάνει τραγικά λάθη, αρκεί αυτό που ζητά να μην  αντίκειται στις εντολές Του.
Παρατηρούμε, εδώ και πολλά χρόνια, πως εξορίσαμε τον Θεό από τις καρδιές μας, τα σπίτια μας, τα σχολεία μας, τις διάφορες υπηρεσίες της Πολιτείας και γενικότερα από την ΕΛΛΑΔΑ. Αυτό φαίνεται από τον τρόπο που ζούμε και ενεργούμε στην καθημερινή μας ζωή. Βεβαίως, υπάρχουν και οι άγιες εξαιρέσεις – στους άρχοντες και στους αρχόμενους – που έλκουν τη Χάρη του Θεού.. Οι άγιες προσευχές κάποιων αγίων κληρικών, μοναχών και λαϊκών μας προστατεύουν, αλλά … μέχρι πότε;
Η αιτία, λοιπόν, του κακού βρίσκεται στην επιλογή μας να ζούμε χωρίς Θεό, μηδενίζοντας τις άγιες εντολές Του, αλλά και περιφρονώντας την Αγία Του Εκκλησία. Όπου εξορίζεται ο Θεός, εκεί ερημώνουν τα πάντα, διότι Αυτός είναι το Φως του κόσμου και ο Σωτήρας όλων των ανθρώπων.
Εμείς ως ορθόδοξοι χριστιανοί πιστεύουμε πως ο Τριαδικός Θεός, τον οποίο λατρεύουμε, είναι Παντοδύναμος. Μπορεί να κάνει τα πάντα, αφού από το μηδέν δημιούργησε όλη την κτίση. Είναι Κυβερνήτης όλου του κόσμου, ορατού και αοράτου. Είναι ευγενής Άρχοντας, ο οποίος αγαπά όλα τα πλάσματά Του εξίσου. Όταν νοιώσει πως δεν τον θέλουμε στη ζωή μας, απομακρύνεται έως ότου τον καλέσουμε και πάλι για να μας αγκαλιάσει και να μας ελεήσει. Θέλει να μας βοηθήσει - τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και όλους μαζί - για να βρούμε τη διέξοδο στα αδιέξοδα που βιώνουμε καθημερινά, εξ’ αιτίας των αμαρτιών και της αποστασίας μας.
Ο Παντοδύναμος Θεός και Κυβερνήτης του κόσμου θέλει απ’ όλους μας ειλικρινή και έκδηλη μετάνοια, μέσω των μυστηρίων της Εκκλησίας Του. Όπου υπάρχει μετάνοια όλα αλλάζουν. Όλες οι παγίδες του εχθρού ακυρώνονται. Το σκοτάδι διαλύεται και έρχεται το φως μέσα στην ψυχή μας. Ο Θεός δεν μας εγκατέλειψε. Εμείς τον εγκαταλείψαμε! Ένας αναστεναγμός μετανοίας, ένα «Κύριε ελέησον» και η απόφασή μας να ζήσουμε σύμφωνα με το άγιο θέλημά Του, θα φέρουν τη Χάρη του Θεού και την πολυπόθητη αλλαγή για την Πατρίδα μας, την Ελλάδα!
Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ και λέγεται ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Β.  Μπατάκας
Εφημέριος Μητροπ/κού Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Βόλου
και Πρόεδρος του Δ.Σ. του "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ"



▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου