menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ".

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα , Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 6η απογευματινή, η εορταστική συναυλία με τους "ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΕΣ" στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μ. Δημητριάδος, στο Βόλο, επ' ευκαιρία της συμπληρώσεως 20 ετών διακονίας και προσφοράς του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ".

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ευλογία της παραδοσιακής βασιλόπιτας του Συλλόγου και την ενημερωτική ομιλία του π. Θεοδώρου Μπατάκα, Προέδρου του Δ.Σ. και ακολούθως άρχισε το μουσικό πρόγραμμα. Στο τέλος, έγινε κλήρωση για δυο διανυκτερεύσεις στο νησί της Σκιάθου, προσφορά συνεργάτιδος του "Ε". Την γιορτή παρακολούθησαν πολλοί συμπολίτες μας που ευχήθηκαν από την καρδιά τους: "να συνεχιστεί η διακονία του Συλλόγου με αμείωτο ενδιαφέρον και ζήλο".

Χορηγοί της εκδηλώσεως ήταν οι εξής: τα ζαχαροπλαστεία: Βούτσινος, Μελίνι και Μπάμπης και το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας της Ίντας Μπαλαμπανίδη.

Στη συνέχεια διαβάστε την προσλαλιά του π. Θ. Μπατάκα, Προέδρου του Δ.Σ. 

Σεβαστοί πατέρες και αγαπητοί αδελφοί,
Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλ. Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου «Ο Εσταυρωμένος», σας καλωσορίζουμε στην εορταστική μας εκδήλωση που πραγματοποιείται επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 20 ετών διακονίας στον πάσχοντα συνάνθρωπο, αλλά και προσφοράς στην τοπικής μας κοινωνία. Σας ευχαριστούμε που ήλθατε κοντά μας για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τις ευλογίες του Θεού, αλλά και το θεάρεστο αποτέλεσμα της συνεργασίας μας στο πλαίσιο του κοινωνικού και ιεραποστολικού έργου της Τοπικής μας Εκκλησίας.
***
Το φθινόπωρο του 1995, με τη χάρη του Θεού, έγινε το ξεκίνημα της δραστηριότητος της ομάδος συμπαραστάσεως φυλακισμένων των φυλακών Κασσαβετείας, με έδρα την πόλη του Βόλου. Αφετηρία και βάση η «Κατακόμβη» του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου και η πολύτιμη ηθική, υλική και οικονομική στήριξη του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου του ιδίου Ναού. 

Το 1996, η εθελοντική αυτή ομάδα(,)  αναγνωρίστηκε από την Πολιτεία ως φιλανθρωπικό σωματείο μη κερδοσκοπικού  χαρακτήρα με την επωνυμία Σ.Σ.Κ. Βόλου «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ», και δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα,  χωρίς καμία διακοπή, διακονώντας κυρίως την τοπική μας κοινωνία και αντιμετωπίζοντας πρακτικά και άμεσα τα ποικίλα προβλήματα πολλών κοινωνικών ομάδων των εμπερίστατων αδελφών μας. Να σημειωθεί δε πως κλήθηκε όλα αυτά τα χρόνια να βοηθήσει και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και φορείς του τόπου μας που είχαν ανάγκη στήριξης.

Υπήρξαν και πολλές περιπτώσεις που ο «Ε» ξεπέρασε τα όρια του Ν. Μαγνησίας και της Ελλάδος για να βοηθήσει και άλλες φυλακές, αλλά και τοπικές Εκκλησίες του εξωτερικού που ζήτησαν την βοήθειά του.

Πέρασαν είκοσι χρόνια γεμάτα διακονία, χάρη, προσφορά, ζήλο και έμπρακτη αγάπη. Δεκάδες συμπολίτες μας, κληρικοί και λαϊκοί, άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι διακόνησαν ανιδιοτελώς σε διαφόρους τομείς του  «Εσταυρωμένου», προσφέροντας με πνεύμα αγάπης, υπακοής και ενότητος τα χαρίσματά τους και  μέρος του ελεύθερου  χρόνου τους. Η διακονία τους αυτή, και μάλιστα στους περισσότερους τομείς δράσης του Συλλόγου μας, δεν είναι εύκολη, διότι οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες, οι άνθρωποι κουρασμένοι και πονεμένοι, τα προβλήματά τους ζητούν άμεση επέμβαση, το πνευματικό και διανοητικό επίπεδο ποικίλλει και, ως εκ τούτου, ο ψυχικός και σωματικός κόπος των συνεργατών μας είναι μεγάλος.

Είμαστε, λοιπόν,  ευγνώμονες  σε όλους αυτούς τους συνεργάτες μας, που επί είκοσι ολόκληρα χρόνια  κράτησαν ζωντανό τον Σύλλογό μας, τις υπηρεσίες του ανοικτές και δραστήριες και μας έδωσαν την δυνατότητα να φέρουμε εις πέρας τις μεγάλες και δύσκολες αποστολές που η ίδια η Εκκλησία και ο Χριστός μας ανέθεσαν.

Στο ξεκίνημά του ο «Ε» διακονούσε αποκλειστικά τους κρατουμένους των δύο φυλακών της περιοχής μας (του Βόλου και της Κασσαβέτειας), αλλά σταδιακά άνοιγε την αγκαλιά του και σε άλλες κοινωνικές ομάδες με σκοπό να στηρίξει περισσότερους απόρους αδελφούς. Σήμερα, ο Σύλλογος, διακονεί: τους κρατουμένους των δύο φυλακών και όλων των κρατητηρίων της αστυνομίας, τους αποφυλακισθέντες, τα άπορα μέλη των οικογενειών τους, τους τροφίμους του Ιδρύματος Αγωγής; Ανηλίκων Βόλου, τους φυγόποινους, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τους άστεγους της περιοχής μας, τις ακραίες περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών και των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών, ασθενών κ.α.

Προσεκλήθη στην Αθήνα να καταθέσει την εμπειρία του σε Πανελλήνιο Συνέδριο που οργάνωσε η Ι.. Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για όλους τους κληρικούς των Ιερών Μητροπόλεως που διακο-νούν στις φυλακές και βοήθησε με την εμπειρία του να ιδρυθούν και  άλλα φιλανθρωπικά σωματεία, όπως ο Σ.Σ.Κ. «ο Αγ. Λουκάς Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας» της Ι. Μητροπόλεως Κερκύρας.

Όλα αυτά τα χρόνια έκανε μεγάλο αγώνα και κατά του ρατσισμού, προβάλλοντας το μήνυμα της Εκκλησίας μας πως « Και ο κρατούμενος είναι αδελφός μας». Για να μεταφέρει το μήνυμά του αυτό, να  συμπαρασταθεί στους απόρους  και να επιτύχει τους πνευματικούς του στόχους:
1.     Πραγματοποίησε πολλές και διάφορες πολιτιστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις εντός και εκτός των φυλακών.
2.     Αξιοποίησε διακριτικά όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το διαδίκτυο με άρθρα, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις.
3.     Πραγματοποίησε στο Βόλο δύο Πανελλήνια Συνέδρια Ποιμαντικής και Διακονίας φυλακών καθώς και ημερίδες για τους δεκάδες εθελοντές του.
4.     Ανέπτυξε μια σοβαρή εκδοτική δημιουργία εκδίδοντας βιβλία, dvd- ντοκιμαντέρ, cd, ευχετήριες κάρτες, εικόνες κ.α.
5.     Έχει βοηθήσει στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων σε όλους τους χώρους κράτησης και ενισχύει οικονομικά και υλικά τους απόρους (για το 2014 προσφέραμε στις φυλακές 6000,00 Ε)
6.     Λειτουργεί με τη βοήθεια των συνεργατών του:
·        Το κέντρο υποδοχής κρατουμένων.
·        Τον Σταθμό Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών «ΔΙΑΚΟΝΙΑ».
·        Την «ΚΑΤΑΦΥΓΗ», το παράρτημά μας στο Αλμυρό.
·        Από το 2009 μέχρι και σήμερα έχει να παρουσιάσει μια ουσιαστική δραστηριότητα στον τομέα φιλοξενίας αστέγων προσώπων και οικογενειών λειτουργώντας στην πόλη του Βόλου (5) πέντε μικρούς ξενώνες και πληρώνοντας ακόμη και ξενοδοχεία για κάποιες περιπτώσεις που έχουν άμεση ανάγκη φιλοξενίας.
·        Λειτουργεί την εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή «ΕΝ ΦΥΛΑΚΗ ΗΜΗΝ» στο ραδιοσταθμό της Τοπικής μας Εκκλησίας την «Ορθόδοξη Μαρτυρία».
·        Αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να βοηθήσει τους απόρους αδελφούς και να στηρίξει κάθε θεάρεστη προσπάθεια των αρμοδίων υπηρεσιών.

       Θα μπορούσα να σας ομιλώ επί ώρες για την προσφορά του «Ε», αλλά πιστεύω πως δεν είναι η κατάλληλη ημέρα. Θα μας δοθούν άλλες ευκαιρίες....

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου