menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

"Πριν από είκοσι χρόνια... κανείς δεν φανταζότανε την έκταση που θα έπαιρνε η διακονία του..."

Ομιλία του π. Θεοδώρου Μπατάκα, Προέδρου του Δ.Σ. του Σ.Σ.Κ. "Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ" στην κεντρική εκδήλωση του «Ε» για την
 «ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ»
(Πνευμ. Κέντρο Ι. Μ. Δ.ημητριάδος 15/12/14) 

Πριν από είκοσι χρόνια, όταν ξεκίνησε δειλά – δειλά ο «Ε» να δραστηριοποιείται στην τοπική μας Κοινωνία, κανείς δεν φανταζότανε την έκταση που θα έπαιρνε η διακονία του, το ρόλο που θα έπαιζαν οι οργανωμένες υπηρεσίες  του - και μάλιστα τούτη τη δύσκολη περίοδο της μεγάλης κρίσεως - τον μεγάλο αριθμό των εθελοντών που στηρίζουν και υλοποιούν τα προγράμματά του, αλλά και το ενδιαφέρον του λαού μας για τους σκοπούς του και ιδιαίτερα για την ποιμαντική του φυλακισμένου και των ανθρώπων που δοκιμάζονται εξ αιτίας του.


Είναι πραγματικά να θαυμάζει κανείς το πώς λειτουργεί θαυματουργικά η Χάρη και η Πρόνοια του Θεού σε τέτοιες περιπτώσεις. Όλοι εμείς, οι συνεργάτες του «Ε», που διακονούμε στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και την ευλογία της Εκκλησίας μας ζούμε καθημερινά θαυμαστά γεγονότα που γίνονται εφαλτήριο για να συνεχίσουμε, παραβλέποντας τις δυσκολίες, τον κόπο και τα εμπόδια που βάζει ο αντίδικος και οι άνθρωποί του.  
Η σημερινή σας παρουσία, στην κεντρική εκδήλωση του Συλλόγου μας που πραγματοποιείται με αφορμή την «ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ», μας ενισχύει και μας τιμά ιδιαιτέρως. Σας ευχαριστούμε εκ μέσης καρδίας και σας καλωσορίζουμε με αγάπη.
Το Δ.Σ. του «Ε» από τα πρώτα βήματά του ανακήρυξε την 15η Δεκεμβρίου ως «ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ». Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να αφιερώσουμε έστω μια ημέρα το χρόνο στον κρατούμενο αδελφό μας που βρέθηκε δικαίως ή αδίκως σε κάποιον χώρο κράτησης της πατρίδος μας. Σκοπός μας ήταν και είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους συνανθρώπους μας να στρέψουν για λίγο την προσοχή τους στο πρόσωπο και τα προβλήματα του φυλακισμένου, ενός συνανθρώπου μας που η λεγόμενη «πολιτισμένη και χριστιανική κοινωνία των ελευθέρων» τον τοποθέτησε στο περιθώριο της ζωής για να κοιμάται ήσυχα.
Η φυλάκιση είναι μια μεγάλη δοκιμασία για τον έγκλειστο σ’ όποια ηλικία κι αν ευρίσκεται. Κρατούμενοι άνδρες και γυναίκες, ενήλικοι και ανήλικοι, Έλληνες και ξένοι, χριστιανοί και αλλόθρησκοι  εισέρχονται σε μια μεγάλη δοκιμασία. Πάσχει και η ψυχή και το σώμα τους.  Ο κρατούμενος, δεν στερείται μόνο την ελευθερία του, αλλά έρχεται αντιμέτωπος με τους σκληρούς εσωτερικούς και άγραφους νόμους της κοινωνίας των κρατουμένων, τις ασθένειες, την ψυχολογική πίεση, την ανέχεια, την απελπισία, την απομάκρυνση από τον τόπο του και τα αγαπημένα του πρόσωπα και τόσα άλλα. Η κατάστασή του επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο αν δεν έχει τη στήριξη της οικογένειάς του, αλλά και των φίλων του.  
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας κλείνουν στη φυλακή τους παραβάτες του νόμου με σκοπό να σωφρονιστούν. Δυστυχώς,  ο σωφρονισμός στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ένα άπιαστο όνειρο. Τα υπάρχοντα σωφρονιστικά συστήματα και οι σχετικοί νόμοι περί της λειτουργίας των φυλακών, θα πρέπει να ασχολούνται όχι μόνο με τον ασφαλή εγκλεισμό του φυλακισμένου και τις ανάγκες του σώματός του, που δεν μπορούν πια να εξυπηρετήσουν, αλλά να ασχολούνται και με τις ανάγκες τις ψυχής του.
Πιστεύουμε ακράδαντα και το φωνάζουμε προς κάθε κατεύθυνση πως τον σωφρονισμό του παραβάτη δεν θα τον φέρει η φυλάκιση του σώματός του, αλλά ο Χριστός  με την μετάνοια και την έμπρακτη επιστροφή του στο δρόμο του θελήματος του Θεού. Αυτό είναι το κύριο έργο και η διακονία των εντεταλμένων ιερέων που αθόρυβα εργάζονται σε όλους του χώρους κράτησης της περιοχής μας και του «Ε». Αυτό είναι και το κύριο έργο του «Ε» και όλες οι προσπάθειές του εκεί στοχεύουν. Είναι αξιέπαινοι όλοι οι πατέρες και οι αδελφοί που ανιδιοτελώς διακονούν τους κρατουμένους στους στις φυλακές της περιοχής μας και αξίζει να τους μνημονεύσουμε.
Οι υπεύθυνοι των αστυνομικών τμημάτων, των τοπικών φυλακών και του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων των φυλακών κάνουν πολλές και αξιέπαινες προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών κράτησης των εγκλείστων, συνεργαζόμενοι άμεσα και καθημερινά με τον «Εσταυρωμένο». Τους συγχαίρουμε για τις φιλότιμες προσπάθειές τους και υποσχόμαστε πως θα βρισκόμαστε αρωγοί σε κάθε θεάρεστη πρωτοβουλία τους.
Αλλά η δοκιμασία, αγαπητοί μου, αγγίζει δυστυχώς και τις οικογένειες των εγκλείστων, οι οποίες ζουν – στην συντριπτική τους πλειοψηφία - κάτω από δύσκολες και άθλιες συνθήκες: υποφέρουν από το ρατσιστικό κλίμα της εποχής, πεινούν, χρωστούν, απελπίζονται, αγανακτούν και κάποιοι οδηγούνται στην παραβατικότητα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Αλλά κι όταν ο κρατούμενος εκτίσει την ποινή του και πάρει στα χέρια του το αποφυλακιστήριο, τότε εισέρχεται σε μια καινούργια περιπέτεια, ίσως χειρότερη από την πρώτη. Πολλοί βρίσκουν κλειστή την πόρτα των οικείων τους, παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα άνεργοι, οι κοινωνικές υπηρεσίες τους κράτους δεν έχουν την δυνατότητα να τους βοηθήσουν επαρκώς, τους πνίγουν τα χρέη, ζουν με τον φόβο μιας νέας φυλάκισης, είναι απελπισμένοι, θυμωμένοι για τη σκληρότητα της κοινωνίας και οδηγούνται και πάλι στην παραβατικότητα. Και όπως καταλαβαίνετε η επιστροφή στη φυλακή αργά ή γρήγορα είναι ένα γεγονός. 
Όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας κτυπούν κυρίως την πόρτα της Εκκλησίας μας με την ελπίδα να βρουν κάποια στήριξη και μια έμπρακτη βοήθεια.
Αυτή, λοιπόν, η γκρίζα εικόνα, που σας περιέγραψα μας οδήγησε στην απόφαση πριν από είκοσι χρόνια να ιδρύσουμε τον Σύλλογο. Δειλά – δειλά ξεκίνησε η προσπάθεια αυτή το Φθινόπωρο του 1995 με την ουσιαστική βοήθεια του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου του Ιερού Μητροπολιτικού Ν. Αγ. Νικολάου Βόλου. Τον Ιούλιο του 1996, η εθελοντική αυτή ομάδα, αναγνωρίστηκε επισήμως από την Εκκλησία και την Πολιτεία ως Φιλανθρωπικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία:  «Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ», με έδρα το Βόλο και ακτίνα δράσεως τα όρια του Νομού Μαγνησίας. 
Ο «Ε», από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα διακονεί, με την ευλογία της Τοπικής μας Εκκλησίας, την οικονομική συμπαράσταση των απλών ανθρώπων που μας εμπιστεύονται και την ανιδιοτελή εργασία των δεκάδων συνεργατών του.  Τα προβλήματα των ανθρώπων και η αδυναμία της Πολιτείας, μας οδήγησαν στην απόφαση ν’ ανοίξουμε περισσότερο την αγκαλιά του «Ε» για να συμπεριλάβει στη μέριμνά του και άλλες ομάδες απόρων αδελφών.

Ποιους διακονεί ο «Εσταυρωμένος».
Τους δεκάδες κρατουμένους των δυο Ε.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας και Βόλου και όλων των κρατητηρίων των Αστυν. Τμημάτων, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου και του κέντρου φύλαξης παράνομων μεταναστών.
Τους αποφυλακισμένους.
Τις άπορες οικογένειες των εγκλείστων που κατοικούν εντός των ορίων του Νομού Μαγνησίας.
Τους φυγόποινους, τους άστεγους, τους μετανάστες.
Τις δοκιμαζόμενες μονογονεϊκές οικογένειες και τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά.
Τις ακραίες περιπτώσεις απόρων της περιοχής μας.
Και τις άπορες οικογένειες των τσιγγάνων.

Για όλους αυτούς τους ανθρώπους ο «Ε» λειτουργεί καθημερινά με τη βοήθεια των συνεργατών του:
1.         «Κέντρο Υποδοχής» στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος, στο Βόλο ( Κ. Καρτάλη 152, Τ.Κ. 38221)
2.      «Σταθμό Πρώτων Κοινων. Βοηθειών «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, που λειτουργεί ως παράρτημα του «Ε».
3.                Πέντε (5) χώρους φιλοξενίας αστέγων στην πόλη του Βόλου. Να σημειώσουμε σε πως από το 2009 και μέχρι και σήμερα, ο «Ε» προσέφερε 8.000 ημέρες περίπου φιλοξενίας, σε μεμονωμένα πρόσωπα και οικογένειες όχι μόνον στου χώρους φιλοξενίας του, αλλά και σε ξενοδοχεία της πόλης του Βόλου.
4.            «Η ΚΑΤΑΦΥΓΗ» το Παράρτημα του «Ε» στην πόλη του Αλμυρού, που φιλοξενείτε στο Πνευμ. Κέντρο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου.

Σ’ όλους αυτούς τους χώρους, οι δοκιμαζόμενοι αδελφοί μας, βρίσκουν αγάπη, ψυχολογική, ηθική, πνευματική, υλική και οικονομική στήριξη.
Ο «Ε», έγινε γνωστός και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, αφού κλήθηκε να καταθέσει την εμπειρία του και σε πανελλήνια συνέδρια της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και άλλων Ι. Μητροπόλεων που θέλησαν να μιμηθούν το παράδειγμά του. Με τη βοήθεια της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος πραγματοποίησε με επιτυχία δύο Πανελλήνια Συνέδρια στο Βόλο και φιλοξένησε εκπροσώπους των Ι. Μητροπόλεων της Ελλάδος και της Κύπρου δίνοντας την ευκαιρία να μαθητεύσουν κοντά μας εντεταλμένοι ιερείς στις φυλακές, κοινωνικοί λειτουργοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί κ.α. Ήδη, για το νέο έτος 2015 θα ετοιμάσουμε και το Γ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο ποιμαντικής και διακονίας φυλακών με τη βοήθεια της Ι. Μητροπόλεως και του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.
Ο «Ε», στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έχει να παρουσιάσει και μια αξιόλογη εκδοτική δραστηριότητα σε βιβλία, dvd –ντοκιμαντέρ, cd, εικόνες. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί εκδίδοντας και πολύ καλές εργασίες των κρατουμένων μαθητών των φυλακών της περιοχής μας.
          Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε εις πέρας την διακονία που μας ανέθεσε η Εκκλησία, στηριζόμενοι στο Θεό, την αγάπη των συνανθρώπων μας και την πολύτιμη βοήθεια των δεκάδων συνεργατών μας. Παρ’ ότι δεν έχουμε λάβει καμία χρηματοδότηση από κρατικό ή ιδιωτικό φορέα, προχωρούμε έχοντας γεμάτα τα χέρια μας από τις δικές σας προσφορές τις οποίες αξιοποιούμε με σεβασμό και φόβο Θεού

«ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ» σήμερα, ημέρα της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου που είναι και ο προστάτης των κρατουμένων και των εργαζομένων στις φυλακές. Κι εμείς ήρθαμε σε τούτο τον φιλόξενο χώρο της εκκλησίας μας για να γιορτάσουμε την ημέρα αυτή, όπως κάθε χρονιά. Όλα αυτά τα είκοσι χρόνια ζωής του Συλλόγου μας, μας έχουν τιμήσει με την παρουσία τους και την συμμετοχή τους πολλές οργανωμένες ομάδες, όπως:  Σχολεία, σύλλογοι, κατηχητικά σχολεία, μουσικά σύνολα, θεατρικές ομάδες, χορευτικά συγκροτήματα κ.α.
Σήμερα, έχουμε την τιμή και τη χαρά να έχουμε κοντά μας και να τους χαρούμε επί σκηνής τους καθηγητές και τους μαθητές των Ιδιωτικών Εκπαιδ/ρίων Βόλου «ΠΟΜΗΘΕΑΣ» που είχαν την ευγένεια και την καλοσύνη να αποδεχθούν την πρόσκλησή μας για να παρουσιάσουν το σημερινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα της γιορτής μας.
Είμαστε ευγνώμονες στην υπεύθυνη των σχολείων «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» την αξιότιμη κ. Χριστίνα Μορφωνιού, η οποία από την πρώτη στιγμή είδε με ενδιαφέρον την παράκλησή μας και στη συνέχεια με τους καλούς της συνεργάτες δημιούργησε μία ουσιαστική κίνηση στήριξης του «Ε» που συμπεριελάμβανε: πώληση των προσκλήσεων της εκδήλωσης για την οικονομική του στήριξη, συλλογή τροφίμων και ειδών ανάγκης για τους κρατουμένους και τις άπορες οικογένειές τους, συνεργασία με καθηγητές, μαθητές και γονείς των παιδιών για την άρτια παρουσίαση του καλλιτεχνικού μέρους της εκδηλώσεως κ.α.
κ. Μορφωνιού,
Δεχθείτε παρακαλώ τις ολόθερμες ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του Δ.Σ. και όλων των συνεργατών του «Ε» για την στήριξη που μας παρέχετε και για τους κόπους στους οποίους υποβληθήκατε εσείς προσωπικώς και οι εκλεκτοί συνεργάτες σας, οι μαθητές σας και οι γονείς τους. Και στο πρόσωπό σας ευχαριστούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί σας με υποδειγματικό τρόπο για να φέρουν εις πέρας και την αποστολή αυτή. Θέλουμε, επίσης, να σας συγχαρούμε για την προσφορά των εκπαιδευτηρίων που διευθύνετε σε όλα τα επίπεδα, εντός και εκτός των σχολείων σας, και τις κοινωνικές σας δραστηριότητες που πραγματικά ευχόμαστε να τις μιμηθούν και άλλα σχολεία.
Σεβασμιώτατε, σεβαστοί πατέρες και αγαπητοί αδελφοί.
Σας ευχαριστούμε θερμά και για την σημερινή σας παρουσία στην εκδήλωσή μας, αλλά και τη συμμετοχή σας στο έργο του «Ε». Σας παρακαλούμε να προσεύχεστε για τους φυλακισμένους, τους εργαζομένους στις φυλακές, τους ανθρώπους του Συλλόγου μας και να στηρίζετε το έργο τους. «Ο Εσταυρωμένος», και οι υπηρεσίες του θα πρέπει όχι απλά να συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά να αυξηθούν και να επεκταθούν προς δόξαν του Τριαδικού Θεού και προς ωφέλεια των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας.

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου