menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ " ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ "

Με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Σ. Σ. Κ. Βόλου «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ», ορίστηκε, από την έναρξη της λειτουργίας του και στο πλαίσιο της τοπικής μας Εκκλησίας, η 15η Δεκεμβρίου ως «ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥ». Την ίδια πρόταση, για θέσπισή της σε πανελλήνια πια κλίμακα, κατέθεσε ο «Ε» στην Πανελλήνια Ημερίδα, που διοργάνωσε η Συνοδική Επιτροπή επί Ειδικών Θεμάτων και Καταστάσεων για τους ιερείς που διακονούν σε όλους τους χώρους κράτησης της Ελλάδος, στις 10 Νοεμβρίου 2011, και καταγράφηκε στα πορίσματά της. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κλήθηκε να αποφασίσει για το θέμα.
Την ημέρα αυτή πραγματοποιούνται μέσα και έξω από τις φυλακές πολλές εκδηλώσεις, με κεντρική εκείνη στο Πν. Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος στο Βόλο (Κ. Καρτάλη 152). Έχοντας ως σύνθημα «ΚΑΙ Ο ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΣ », καλλιτεχνικά σχήματα, μεμονωμένοι καλλιτέχνες, σχολεία και σύλλογοι διοργανώνουν γιορτές ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Ειδικά για φέτος, την εκδήλωση αναλαμβάνει, όπως και πριν από δυο χρόνια, το 2ο Γεν. Λύκειο Βόλου, και θα παρουσιαστεί στο Πν. Κέντρο, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, στις έξι το απόγευμα. Τίτλος της εκδήλωσης, «Εσύ, ο άγγελός μου», και περιεχόμενο, «Το θαύμα της ζωής και του έρωτα και οι διαδρομές του μέσα στην ιστορία».
Το θαύμα αυτό είναι το περιεχόμενο μιας από τις τέσσερις ερευνητικές εργασίες που αναπτύσσονται στο πρόγραμμα σπουδών της Α΄ Λυκείου, στο πλαίσιο της νεοεισαχθείσης καινοτομίας για το νέο Σχολείο. Με την ολοκλήρωσή της, προβλέπεται δημόσια προβολή των εργασιών των μαθητών, με τη συμμετοχή εξωτερικών προσκεκλημένων (επιστήμονες και άλλοι κοινωνικοί φορείς). «Το Λύκειο αφιερώνει την παρουσίαση αυτή στον «Ε», για να τιμήσει το αθόρυβο αλλά συστηματικό και σπουδαίο έργο του Σ μέσα και έξω από τους χώρους κράτησης, στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Θέλει ακόμη να αναδείξει το πνεύμα του εθελοντισμού, που στηρίζει κάθε σημαντική πρωτοβουλία στον τόπο μας, ιδιαίτερα σε εποχές, όπως η δική μας, συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους. Το Δημόσιο σχολείο μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην άρση της γενικευμένης αποτελμάτωσης»
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
• Ταινία σε τρεις ενότητες, όπου με λόγο, εικόνα και μουσική παρουσιάζεται ο
τρόπος με τον οποίο η αρχαία ελληνική μυθολογία, φιλοσοφία, τέχνη και κοινωνία χειρίστηκε το θαύμα της ζωής και του έρωτα. Τέλος, προβάλλεται το νέο μήνυμα που ο χριστιανισμός κομίζει στον κόσμο, όσον αφορά τη σχέση των δυο φύλων. Το κείμενο είναι επιστημονική εργασία. Ανάμεσα στις ενότητες, θα προβληθεί ένα αφιέρωμα. στον Έλληνα ποιητή Οδ. Ελύτη και τη σκέψη του, με εικόνες από ελληνικά τοπία και μουσικές στιγμές – μνήμες από σπουδαία τραγούδια. Η ταινία, όπως και η αφίσα της εκδηλώσεως είναι δημιουργία εθελοντή του «Ε».
• Παρουσίαση από την ψυχοθεραπεύτρια –Οικογενειακή Θεραπεύτρια κ. Βίκη
Δημουλά, των αιτιών που οδήγησαν στη σημερινή κρίση του γάμου και της οικογένειας, καθώς και σκέψεις για την έξοδο από αυτήν .
• Χορός και τραγούδι από μαθητές του Λυκείου.
• Μήνυμα – παρακαταθήκη του συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.
Θερμά συγχαρητήρια στην καθηγήτρια κ. Μαριάνθη Γάκη και τους μαθητές της.
Για το Δ.Σ. του «Ε»
Ο Πρόεδρος Ο Γεν Γραμματέας
Ιερέας Θεόδωρος Μπατάκας Νεοπτόλεμος Δημουλάς, Δικηγόρος

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου