menu

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

"Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ" ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΟΥΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ.

Για δεύτερη φορά, μετα την αγιοκατάταξη του Αγίου Φιλουμένου, θα εορταστεί πανηγυρικά η μνήμη του στο Βόλο και μάλιστα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου κατα το ακόλουθο πρόγραμμα:
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ω Ν
• Δευτέρα 28/11/2011 στις 5,45 μ. μ θα τελεστεί η Ι. Παράκληση στον Άγιο.
• Μετά την Παράκληση στις 6,30 μ.μ. -7,30 μ.μ. στην Ενοριακή Σχολή Γονέων του Μητροπολιτικού Ναού θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Ο βίος και το μαρτύριο του Αγίου Ιερομάρτυρος Φιλουμένου του Κυπρίου» από τον Υπεύθυνο της Σχολής και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Σ.Σ.Κ. «Ο Εσταυρωμένος» π. Θεόδωρο Μπατάκα.
• Το βράδυ από τις 8,30 μ.μ. -12,30 μετά τα μεσάνυκτα θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ναό Ιερά Αγρυπνία που θα περιλαμβάνει: Απόδειπνο, τους Χαιρετισμούς του Αγίου, Πανηγυρικό Εσπερινό, Όρθρο και Θεία Λειτουργία.
• Δευτέρα 29/11/2011 Θεία Λειτουργία
• Κατά την τέλεση όλων των ιερών ακολουθιών θα εκτίθενται σε προσκύνηση Ιερά Εικόνα και τμήμα του αιματοβαμμένου ράσου του Αγίου.
Καλούνται όλα τα μέλη και οι εθελοντές του Συλλόγου να συμμετάσχουν στις λατρευτικές αυτές εκδηλώσεις.
***

Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΟΥΜΕΝΟΥ (+ 1979 )
(του π. Θεοδώρου Μπατάκα Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου μας)

Η εποχή μας, αγαπητοί μου, χαρακτηρίζεται από την πολύμορφη κρίση, την αγωνία, την ταραχή, την υπέρμετρη μέριμνα και την απομάκρυνση του ανθρώπου από το δρόμο του Θεού. Σε τέτοιους καιρούς ο Θ έτεινε χείρα βοηθείας στην ανάγκη των πλασμάτων του και ευδόκησε να αναδείξει, ως νέο μεσίτη και πρεσβευτή τον Νέο Ιερομάρτυρα Φιλούμενο, τον Κύπριο, του οποίου τη μνήμη εορτάζει η Εκκλησία μας στις 29 Νοεμβρίου +.
Ο Άγ. Φιλούμενος ήταν γέννημα και θρέμμα της Κύπρου και καταγόταν από το χωριό Ορούντα. Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1913 στη Λευκωσία. Από μικρό παιδί ζούσε ζωή οσιακή, αφού οι ευλαβείς γονείς του Γεώργιος και Μαγδαλινή Χασάπη και η ευλογημένη γιαγιά του Αλεξάνδρα τον μύησαν από πολύ νωρίς στη νηστεία, στον τακτικότατο εκκλησιασμό, στη μελέτη της Αγ. Γραφής και των βίων των Αγίων.
Ιδιαίτερα του άρεσε να διαβάζει τον βίο του Αγ. Ιωάννου του Καλυβίτου, του οποίου η βιοτή τόσο τον είχε θέλξει, ώστε άναψε μέσα του την επιθυμία της ολοκληρωτικής αφιερώσεως στο Θεό. Έτσι, όταν ήταν μόλις 14 χρόνων, έφυγε, μαζί με τον δίδυμο αδελφό του για το μοναστήρι του Σταυροβουνίου της Κύπρου. Εκεί παρέμεινε για πέντε χρόνια κάνοντας υπακοή στον Ηγούμενο και τους πατέρες της Μονής και εντρυφώντας στις αρετές της κατά Θεόν μοναχικής ζωής.
Στη συνέχεια το Πανάγιο Πνεύμα τον οδήγησε στη Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων, όπου εντάχτηκε στην Αγιοταφική Αδελφότητα. Ως μοναχός ζούσε με πολλή άσκηση, αυστηρή νηστεία, με ακρίβεια στην τέλεση των Ι. ακολουθιών, την ελεημοσύνη, τη μελέτη, την υπακοή και τη διακονία του συνανθρώπου.
Κατά την παραμονή του στους Αγ. Τόπους, ο άγιος υπηρέτησε με αυτοθυσία ως ηγούμενος σε πολλά προσκυνήματα, με τελευταίο το Φρέαρ του Ιακώβ, όπου εκεί τον αξίωσε ο Θεός να λάβει και του μαρτυρίου τον στέφανο.
Στις 29 Νοεμβρίου του 1979 είχε πολλή βροχή, αστραπές, βροντές, χαλασμός Κυρίου όλη τη μέρα. Τότε, βρήκαν την ευκαιρία κάποιοι φανατικοί Εβραίοι Σιωνιστές, λόγω της κακοκαιρίας και τον σκότωσαν. Μέσα στο φρέαρ του Ιακώβ, μεταξύ του ναού και του θυσιαστηρίου. Όπως φόνευαν ακαι πάλι οι Εβραίοι τον πατέρα του τιμίου Προδρόμου. Την ώρα που έκανε τον εσπερινό, εκείνη την ώρα όρμησαν και τον σκότωσαν με το τσεκούρι κτυπώντας τον στο πρόσωπο και στο δεξί χέρι, κόβοντας τα δάκτυλά του και πετώντας μια χειροβομβίδα. Η δολοφονία έγινε στις 5 το απόγευμα, όταν ήταν τελείως μόνος του.
Μετά το μαρτυρικό τέλος του αγίου, το σκήνωμά του παρέμεινε για κάποιες ημέρες εύκαμπτο, ενώ στην ανακομιδή του λειψάνου του, μετά από τέσσερα χρόνια, το 1983, βρέθηκε άφθαρτο και ευωδιάζον. Και όλα αυτά μαρτυρούν την άνωθεν παρρησία όπου βρήκε. Το μαρτυρούν επίσης τα πολλά θαύματα και οι εμφανίσεις του σε ευλαβή πρόσωπα που τον επικαλούνται.
Σήμερα, στον τόπο του μαρτυρίου του έχει αναγερθεί ένας περικαλλής Ναός. Το Αύγουστο του 2008 το σκήνωμα του αγίου μεταφέρθηκε στον Ναό αυτό και τοποθετήθηκε στο νότιο κλίτος του, ενώ στις 29 Νοεμβρίου 2009 έγινε από τη σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και η επίσημη Αγιοκατάταξή του.
Προ ολίγων ετών επισκεφθήκαμε την πατρίδα του την Ορούντα της Κύπρου και μεταφέραμε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου την Ιερά του εικόνα. Η χαρά και η ευλογία αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, όταν μετά από παράκλησή μας η Ιερά Μονή του Αγ. Λαζάρου στην Αγία Γή μας απέστειλε, ένα μέρος του αιματοβαμμένου ράσου του Αγίου Φιλουμένου, το οποίο φορούσε τη στιγμή του μαρτυρίου του, αλλά και μια μικρή ποσότητα από το μαρτυρικό του αίμα. Κι έτσι, την 28 & την 29 Νοεμβρίου 2011, δύο χρόνο μετά την αγιοκατάταξή του και για δεύτερη φορά στο Βόλο, θα τιμήσουμε την Ιερά Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Φιλουμένου του Κυπρίου με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Βόλου.
Ας ευχηθούμε, οι πρεσβείες και η βοήθεια του Αγίου Φιλουμένου να μας συνοδεύουν πάντοτε για να αξιωθούμε κι εμείς της επουρανίου Βασιλείας του Θεού που αξιώθηκε κι εκείνος.

▣ Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου